Nyheter

Snapchat avslöjar användares kontakter

Av: 

Nivette Dawod

Snapchats vd Evan Spiegel.
Snapchats vd Evan Spiegel.

NYHETER

Den populära kommunikationsappen Snapchat avslöjar vilka kontakter användare har chattat mest med.

Upptäckten är den senaste av flera problem som Snapchat har dragits med.

– De verkar inte ta säkerhet på allvar, säger Nanok Bie, internetexpert på SVT.

Den populära fototjänsten Snapchat, där man kan skicka bilder till kompisar med sin smartphone, har trots sin popularitet bland framförallt yngre användare fått flera klagomål.

Exempelvis är bilderna tänkta att raderas efter tio sekunder, men amerikanska Decipher Forensics, en grupp experter som riktat in sig på internetsäkerhet, avslöjade i april förra året att bilderna trots det sparas, och går att hitta om man är en helt vanlig appanvändare.

Avslöjar senaste kontakter

Ett antal hackare har också påpekat att det går att få tag i människors telefonnummer genom tjänsten, och sedan visat hur man gör genom att läcka ut 4,5 miljoner telefonnummer man hittat, skriver sajten Arts technica.

Och nu visar det sig att inställningen ”best friends”, där det går att välja hur många av ens vänner som ska synas, egentligen handlar om att appen väljer ut de kontakter man chattat mest med den senaste tiden – och visar vilka dessa användare är.

– Det är ju inte olagligt, men det kan bli pinsamt om man har chattat med någon som exempelvis har ett pinsamt namn, eller som man inte vill att andra ska veta om, säger Nanok Bie, reporter med särskild koll på internet på SVT.

”Oförsiktigt”

Snapchat uppger ofta i blogginlägg att varan är en app med särskild omtanke för människors integritet och privatliv.

När hackerattacken upptäcktes betonade ansvariga för appen i ett blogginlägg att man jobbade för att förhindra liknande säkerhetsrisker.

”Snapchat är en plats där vänner känner sig bekväma att uttrycka sig och vi jobbar målmedvetet för att förhindra missbruk”, skrev man i början av januari.

Men gehöret på klagomålen från de ansvariga har i övrigt varit svagt.

– Det är lite förvånande att de hanterar sina bilder så oförsiktigt, att material kan läcka från deras tjänst. Det känns inte som om Snapchat tar säkerhet på allvar, säger Nanok Bie.

Störst i Sverige

Å andra sidan är det inte säkert att användare bryr sig särskilt om bristerna. Tjänsten är välanvänd bland ungdomar under 15 år i Sverige, mycket tyder på att Snapchat håller på att bli den största sociala kommunikationsappen i Sverige bland yngre, säger Nanok Bie.

Snapchat skriver själva i sin blogg att 350 miljoner ”snaps” skickas varje dag runt om i världen.

Nyligen sa man nej till ett uppköpsbud från Facebook på motsvarande cirka 20 miljarder kronor, skriver SVT.
– Men det kan vara bra att veta att det är en läckande tjänst som är väldigt osäker. Man kanske inte ska skicka privat material som man tycker är känsligt, säger Nanok Bie.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: