Hawking: Svarta hål existerar inte

Publicerad:

NYHETER

Och teorin om eldväggar i hålen är också skrotad

Svarta hål finns inte – åtminstone inte som vi tidigare känt dem.

Utspelet kommer från vår tids mest kända fysiker Stephen Hawking.

– Det handlar om detaljer om hur ett svart hål egentligen är uppbyggt, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik.

När Stephen Hawking talar lyssnar världen, både forskare och vi vanliga dödliga.

Och hans senaste utspel angående svarta hål återges av bland andra Nature, space.com och Yahoo News.

Ett citat ofta återgetts ur Hawkings ursprungsartikel är föjlande:

”The absence of event horizons mean that there are no black holes — in the sense of regimes from which light can't escape to infinity”, vilket ger följande ungefärliga översättning:

– Frånvaron av händelsehorisonter innebär att det inte finns några svarta hål – i betydelsen av områden från vilka ljus inte kan nå ut i oändligheten.

Låter vansinnigt

Det kan låta lite obegripligt, vilket det också är för en oinsatt.

– Det måste låta helt vansinnigt, men det är inte så illa som det låter och väldigt intressant att studera, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och aktuell i På spåret, som försöker göra utspelet begripligt:

– Det har att göra med hur man beskriver den mekanism som gör att information trots allt kan komma ut ur svarta hål, fast det dröjer väldigt länge. På 70-talet påstods att information aldrig kunde komma ut, inte ens med hjälp av kvantmekaniken. Lagarna skulle inte hålla i närheten av svarta hål, säger han och fortsätter:

– Nu har han kommit fram till att informationen kan komma ut, men det dröjer väldigt länge.

Och när vi pratar väldigt länge i begreppen om svarta hål, menas på riktigt väldigt länge. Ett svart hål tror man skulle ta ungefär en googol år på sig att dunsta bort och försvinna så informationen kan läcka ut.

En googol är en etta med hundra nollor, alltså skulle det ta ungefär 10 miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder år. I jämförelse är universum ungefär 10 miljarder år gammalt.

Ingen eldvägg

Informationen som kommer ut lär också vara väldigt ”tillstökad och i svårartad form”, enligt Danielsson.

Vad Hawking nu har kommit fram till är vad majoriteten av teoretiska fysiker trott under en tid. Vad Hawkings artikel innebär är också att den omkullkastar teorin om eldväggen i svarta hål.

– Påståendet var att om man åker in i ett svart hål möts man an en slags eldvägg som gör att information dödas innan den hinner ta sig in. Nu har man landat i att så är det inte, säger Ulf Danielsson.

Även om vi nu inte förstår varför teorier om eldväggars varande eller inte är relevanta kan det ha all betydelse för framtida forskare.

– Det var lika för hundra år sedan när man inte hade en aning om vad det skulle leda till att forska kring relativitet och kvantmekanik. Nu har all modern teknik sin bas i den exotiska fysik som var aktuell då.

Publicerad: