Arnes mejl blev kapad – kvinna lurades på 24 700 kronor

avMalin Wigen

NYHETER

När bekant efter bekant hörde av sig till Arne Malmgren för att fråga om han var hemma i Sverige eller inte, förstod att han att mejlen blivit kapad.

I lördags morse ringde telefonen tidigt hos Arne Malmgren och hans fru Birgitta Elfström i Varberg.

– En bekant ringde och frågade ”är du i Sverige eller hur är det?”, säger Arne.

Det visade sig att personen i frågade hade fått ett mejl där det stod att Arne befann sig i Ukraina och att hans väska med pass och kreditkort blivit stulen.

I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 24,700kr”, avslutas mejlet med Arne som avsändare.

– Sedan ringde det hela lördagen och söndagen. Det var hur många som helst som frågade om jag var i Sverige eller inte. Det är 30-40 personer som har ringt.

1 av 2 | Foto: Privat
Arnes mejl blev kapad.

Arne förstod att hans mejl blivit kapad där han har en mejllista med 300–400 kontakter. Som tur var har många ringt honom och hört efter vad som står på – men enligt honom ska en person skickat över 24 700 kronor till kaparen.

– Jag vet inte hur många som har fått meddelandet, jag hoppas att det inte är fler som har betalat pengarna. Det är fruktansvärt.

Arne, som var maktlös, skapade ett nytt mejlkonto för att försöka varna sina bekanta. Dessutom tog han kontakt med ett datorföretag för att få hjälp.

– I går satt jag hela dagen med en datorexpert som har försökt att få ordning på det. Wordprogrammet fungerar inte heller. Det kostar både tid och pengar det här.

Han vill varna andra så att fler inte går på denna typ av mejl.

– Även om det är en bekant eller någon annan som man känner så ska man ringa och kontrollera först.

773 miljoner mejladresser till salu

Enligt Jan Olsson, polisens nationella säkerhetsexpert, sker sådant här hela tiden. Men det är inte så att ens mejladress blivit hackad som många tror. Utan man kan köpa mejladresser och lösenord.

– Överallt där du skriver in din mejladress kan lösenorden fiskas upp, om sidan i sig är kapad. Sen är det ju så att man ofta har samma lösenord på allt, så hittar de till exempel ditt lösenord till Linked-in så provar de lösenordet överallt det första de gör, för att se var de kan ta sig in. Vilket är ett jätteproblem, säger han och fortsätter:

– För någon vecka sedan hittade man 773 miljoner adresser till salu på ett och samma ställe. 22 miljoner av dem hade det genuina lösenordet. Man ska ha tur, om ens egna mejladress inte är kapad.

Hans tips är att man skaffar sig ett program som kan generera olika komplicerade lösenord till de ställen där man behöver logga in – och som kan hålla reda på dem. För övrigt har han samma tips som Arne.

– Så fort man får ett mejl på det här sättet man ska givetvis ringa kompisen, om man inte får tag på denne så ring den anhörige och hör efter om denna är utomlands.

ARTIKELN HANDLAR OM

Varberg

AB Voice