Fransk domstol nobbar sexköpskrav

avTT

Publicerad:
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Franska sexarbetare protesterade mot kriminaliseringen av sexköpare redan innan lagen klubbades igenom 2016. Arkivbild.

Ett försök från franska prostituerade att stoppa den lag som gör det kriminellt att betala för sex misslyckades på fredagen när landets konstitutionsdomstol beslutade att lagen inte bryter mot konstitutionen.

Den lag som kriminaliserar sexköp men inte att sälja sex trädde i kraft i Frankrike 2016. Lagen, som inspirerats av den svenska sexköpslagstiftningen, har blivit hett debatterad och många prostituerade menar att den gjort deras jobb farligare och berövat dem inkomster.

De prostituerade pekar bland annat på att riskerna ökat för dem eftersom köparna är så rädda för att åka fast. Kunderna pressar sexarbetarna att följa med till undanskymda platser där risken för upptäckt är mindre men där den prostituerade löper större risk att bli attackerad.

Omkring 30 prostituerade har via författningsdomstolen försökt stoppa lagen. De menar att lagen bryter mot konstitutionens bestämmelser om rätt till sexuell frihet och möjlighet att göra affärer.

I domstolens utslag slogs dock fast att lagen skyddar kvinnor "genom att beröva hallickar deras vinster". Domstolen skriver att lagen bekämpar "exploatering av människor, kriminella aktiviteter baserade på tvång och förslavande".

De prostituerade som försökt stoppa lagen sade i ett uttalande efter domstolens avgörande att det är ett "dåligt beslut som utgör en fara för sexarbetares hälsa och rättigheter".

Publicerad: