Ebba Busch Thors ilska – mot gravidfrågan

avEneida Berisha

NYHETER

Ibland får kvinnor i offentligheten svara på udda frågor – som får de att ryta till. Nu tillrättavisar Ebba Busch Thor en reporter som antydde att hon väntade barn – eftersom hon inte drack öl under en pressträff.

”Min stilla undran är om det är vanligt bland de andra partiledarna att de dricker öl under pressträffar och intervjuer?” skriver hon på sin Instagram.

Då och då händer det att ogrundade gravidrykten om offentliga kvinnor florerar i media.

Nyligen drabbade det artisten Sanna Nielsen, som riktade skarp kritik mot tidningen som prydde sitt omslag med hennes ”babylycka”. Vad tidningen baserade det på? En spådom från Regina Lund.

Nu reagerar partiledaren Ebba Busch Thor (KD) på en reporter som noterat att hon ”aktivt valde bort lättöl” och insinuerade att det skulle innebära att hon var gravid.

På sitt Instagramkonto har hon delat med sig av en skärmdump på konversationen med reportern – tillsammans med ett skarpt tillrättavisande.

Busch Thor: ”Sluta ställ gravidfrågor till kvinnor”

Reportern har mejlat Busch Thors presspersonal för att tacka för en intervju. Men frågan reportern smyger in i slutet – får Busch Thor att reagera.

”Det var så att jag noterade att Ebba aktivt valde bort lättöl igår och jag funderar på om det möjligen kan ha att göra med graviditet som isåfall kan leda till föräldraledighet...” står det i mejlet.

Det här får den kristdemokratiska ledaren att häpna.

Vad hade du svarat?” börjar hennes inlägg och fortsätter med:

Min stilla undran är om det är vanligt bland de andra partiledarna att de dricker öl under pressträffar och intervjuer?
Mvh,
Sluta ställ gravidfrågor till kvinnor. Punkt.”

Backas av centerledaren

I kommentarsfältet får Busch Thor medhåll från både kvinnor och män som anser att frågan är oförskämd.

”Lämna kvinnors kroppar ifred” skriver en följare. En annan skriver ”Undra om det ställer samma fråga till Stefan Löfven?”.

Tv-profilen Jessica Almenäs, som nyligen fick barn själv skriver: ”Blir så otroligt irriterad på detta! Oförskämt är vad det är”. Festfixaren och profilen Micael Bindefeld skriver ”Kränkande!!”.

Slutligen delar Annie Lööf med sig av syn på saken.

”Vi har lång väg att vandra innan vi når jämställdhet. Det är också så märkligt att alkohol (eller lättöl) ska vara norm i jobbsammanhang, när blev det så? Vi har ju pratat om detta du och jag några gånger. Tänker att snart säger vi: ”Nä, vi har bara ätit några chipspåsar för mycket” skriver centerledaren.

ARTIKELN HANDLAR OM