Efter beslutet: Kommunen ska mata fåglar

avEneida Berisha

Förra veckans beslut om att Örebro kommun slutar mata änder väckte stark kritik. Nu kommer nya bud. Beslutet rivs upp – och kommunens änder räddas.

– Vi kan inte ha en situation där änderna svälter ihjäl, säger Tekniska nämndens ordförande Anders Olsson (C) till Nerikes Allehanda.

Under förra veckan väckte nyheten om Örebro kommuns nya viltvårdspolicy känslor bland örebroare.

Örebro har matat kommunens änder sedan 70-talet men den nya policyn innebar att det skulle bli ändringar på det.

– När vi matar fåglar, så matar vi också andra djur - som råttor. Men nu har kommunen en ny viltvårdpolicy, som är ganska tydlig med att vi inte ska göra det, sa Örebros stadsträdgårdsmästare Magnus Carlberg då.

Beslutet väckte starka känslor bland djurvänner och fågelkunniga och diskussionerna var många på sociala medier. Men nu kommer nya bud.

– Har kommunen matat änderna sedan 70-talet, alltså i 40 år, kan vi inte bara sluta med det från en säsong till en annan. Vi har ju byggt upp en population som är van vid att få mat, säger Anders Olsson (C) ordförande för Tekniska nämnden i Örebro till Nerikes Allehanda.

Möte hålls i veckan

Enligt Olsson ska förvaltningen nu samtala med ornitologiska sällskapet för att hitta nya lösningar och se om det går att fortfarande mata fåglarna – men slippa problemen det medför.

– Förvaltningen har två skäl bakom beslutet att stoppa matningen, det ena är att maten drar till sig råttor, det andra är de sanitära problem med fågelspillningen, säger Olsson till tidningen.

Det mötet hålls först i slutet av veckan. Under tiden uppmanar Olsson örebroarna att mata fåglarna så länge. På sikt är önskningen att helst hitta en långsiktig lösning där kommunen tillsammans med civilsamhället hjälps åt att mata fåglarna.

– Vi ser alltid gärna samarbeten mellan kommunen och den ideella sektorn, säger han till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Fåglar

Råttor