Tidigare Obama-minister utmanar Trump

avTT

Foto: Eric Gay/AP/TT
Julian Castro i samband med ett tal i San Antonio där han meddelade att han utmanar Donald Trump i presidentvalet 2020.

Texasdemokraten Julian Castro, tidigare minister för bostads- och stadsutveckling under president Barack Obama, har meddelat att han kommer att utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

44-årige Castro har en bakgrund som borgmästare i San Antonio. Med sitt mexikanska påbrå skulle han om han lyckas ta hem segern bli den första amerikanska presidenten med latinamerikanskt ursprung.

– Jag strävar mot presidentposten eftersom det är dags för ett nytt ledarskap, sade Castro i samband med att han meddelade att han inleder sin kampanj.

När han sammanfattade sina politiska ståndpunkter sade Castro att alla bör ha rätt till offentlig sjukvård. Det är en ståndpunkt som kommer att dela demokrater, där många föredrar en mindre drastisk inställning till sjukvårdssystemet. Castro lyfte också vikten av att möta klimatförändringar och framförde sitt stöd till rörelsen Black lives matter.

Han har tidigare använt sig av sin egen familjs historia för att kritisera Trumps migrationspolitik.

– Ja, vi måste ha gränssäkerhet. Men det finns ett förnuftigt och humant sätt att göra det på. Och att spärra in barn hjälper oss för helsike inte att upprätthålla säkerheten.

Nyligen meddelande den 69-åriga demokraten Elizabeth Warren, delstaten Massachusetts senator, att hon förbereder sig på att ställa upp i presidentvalet.