Nyheter

Miljöbrott kan ligga bakom magparasit

Av: 

Linda Hjertén

TT

NYHETER

4500 magsjuka i Östersund

4500 människor i Östersund beräknas nu ha drabbats av en magparasit genom dricksvattnet.

Nu inleder miljöåklagare Christer B Jarlås en förundersökning om misstänkt miljöbrott.

– Om utredningen leder fram till lagföring kommer straffvärdet att vara mycket, mycket högt.

4500 i Östersund har nu anmält att de drabbats av magsjuka. Än så länge har bara 36 av de fallen bekräftats ha orsakats av just magparasiten cryptosporidium som läckt ut i det kommunala dricksvattnet men man tror att flera tusen till beror på den elaka parasiten.

"Högt straffvärde"

I dag inledde Jarlås, som jobbar på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrottsenhet i Östersund, en förundersökning om misstänkt miljöbrott. I går lämnades en anmälan in till polisen.

– Om utredningen leder fram till lagföring kommer straffvärdet att vara mycket, mycket högt, säger han till TT.

Polisen följer det arbete som nu görs för att klarlägga hur parasiten kommit ut i dricksvattnet. Därefter ska polisen i en egen utredning klarlägga exakt var det har brustit och vilka som bär ansvaret.

– Magparasiter som orsakar sjukdom hos människor och djur ska inte släppas ut och de ska absolut inte förekomma i kommunalt dricksvatten. Det som skett gör att det finns anledning att misstänka att någon eller några av oaktsamhet inte har haft tillräcklig kontroll på sin verksamhet och på så sätt orsakat denna förorening, säger Jarlås.

Reningsverket inte orsaken

Parasiten har hittats både i det ingående vattnet som tas från Storsjön och i det renade vattnet.

Rykten om möjliga smittkällor florerar enligt lokala medier och en anonym vattenexpert säger till Östersunds-Posten att en av orsakerna är att in- och utsläppspunkterna i Storsjön ligger för nära varandra. Andra rykten säger att en trasig avloppsledning ligger bakom parasiten i vattnet.

Men enligt en presskoneferns i dag visar vattenprovern att det inte är avloppsreningsverket som är källan till det onda.

– Vi har tagit ett steg framåt i utredningen. Höstacken har minskat, sannolikt är det inte avloppsreningsverket i Göviken som är smittkällan, säger Jari Hiltula, miljöchef vid Östersunds kommun.

– Smittskyddsinstitutet har analyserat provsvar tagna av vatten vid avloppsreningsverket och jämfört dessa med prover tagna vid vattenverket. Provsvaren visar att det inte är samma parasiter vid vattenverket och avloppsreningsverket

Koka vattnet

Kommuninvånarna får hur som helst räkna med att behöva koka allt vatten som ska drickas under en längre tid. När tillförseln av nya magsjukeparasiter stoppats så dröjer det troligtvis flera veckor, säkert minst en månad innan det går att dricka kallt vatten direkt från kranen igen. Vid en liknande händelse i Milwaukee i USA tog det ungefär två månader enligt expertis vid Smittskyddsinstitutet.

Under presskonferensen sa kommunchefen Bengt Marsh:

– Det här är en allvarlig händelse som vi gör allt för att se till att lösa. Våra medborgare vill ha ett svar och vi försöker få fram svaret. Men vi försöker arbeta seriöst och systematiskt. Vi kan inte hoppa på varje boll.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter