S-toppar rasar efter avslöjandet

Kräver vitbok om Socialdemokraternas hemliga USA-kontakter

Avslöjandet om Socialdemokraternas hemliga samtal med USA väcker ont blod i två av partiets mest erfarna namn.

Anders Ferm, tidigare rådgivare åt Olof Palme, och förre försvarsministern Thage G Peterson, kräver nu gemensamt korten på bordet.

– Det är nödvändigt att veta vad våra partikamrater haft för hemliga samtal, säger Peterson.

Thage G Peterson, 77, är före detta försvarsminister.
Thage G Peterson, 77, är före detta försvarsminister.

När Thage G Peterson, 77, före detta talman och försvarsminister, läste Aftonbladet i morse blev han mycket förvånad.

– Jag trodde verkligen inte att man förde en diskussion med USA för att vinna den svenska opinionen, säger han till Aftonbladet.

Peterson är en av de socialdemokrater som kritiserar den militära insatsen i Afghanistan. I samråd med partikollegan Anders Ferm, 72, diplomat och tidigare rådgivare åt Palme, kräver han nu att Socialdemokraternas nuvarande ledning öppet redogör sina kontakter med USA.

– Nu behövs en vitbok om Socialdemokraternas hemliga USA-kontakter angående Afghanistankriget, säger Ferm och Peterson i ett gemensamt uttalande.

Thage G Peterson har stor tilltro till de läckta dokumenten, som avslöjar sossarnas kontakt med USA. Om dokumenten inte överensstämmer med verkligheten skulle inte reaktionerna från Vita huset varit så starka som de nu är, resonerar Peterson.

Stämmer uppgifterna kan skadan som S-ledningen dragit på sig endast lindras genom transparens, enligt den förre försvarsministern.

– Jag och många andra vill veta vilka samtal som partiet fört med USA:s ambassad. Det är obehagligt att i stället i efterhand få läsa om samtalen på det här sättet. Samtal som handlar om att vinna opinion här i Sverige. Sossarna har alltså motarbetat allt jag har stått för i den här frågan, säger Thage G Peterson.

Publisert: