”Det fanns inga liv att rädda”

Publicerad:
Uppdaterad:

Viktor, 64: Jag tänkte först att jag borde rädda liv – men det fanns inte några liv att rädda

Viktor Stepanovitj och Sergeij Nikishanov hörde dånet när flygplanet kom in. ”Det lät inte som något jag hört förut. Det kom ett vinande dån. Som om piloten drog på full gas. Sedan blev allt tyst och strömmen gick”, säger Sergeij.
Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Viktor Stepanovitj och Sergeij Nikishanov hörde dånet när flygplanet kom in. ”Det lät inte som något jag hört förut. Det kom ett vinande dån. Som om piloten drog på full gas. Sedan blev allt tyst och strömmen gick”, säger Sergeij.

SMOLENSK. Viktor, 64, hörde ett enormt dån från skyn. I nästa stund regnade träflisor och grenar ner över hans bil.

Sedan blev det helt tyst.

– Jag trodde det var en tornado som drog fram.

Minuter senare såg han vrakdelarna.

Foto: Foto: Wojciech Grzedzinski/Reuters
polen sörjer Flygolyckan utanför Smolensk har lamslagit ett helt folk. I går brann tusentals gravljus vid korset på Pilsudskitorget i Warszawa.

I förrgår morse begav sig parkeringsvakten Viktor Stepanovitj och hans fru Tatjana till sitt garage i utkanten av Smolensk. På den leriga vägen hörde de plötsligt ett enormt dån.

– Det var ett fruktansvärt ljud och det kom rakt ovanifrån. Sedan började det ramla ner kvistar och grenar från träden. Jag tänkte att det var en tornado som drog fram, men min fru sa att det måste vara något annat, säger Viktor Stepanovitj.

Såg planet störta

När de klev ur bilen mötte de en ung kvinna som fått hela sin bil täckt i träflisor och grenar. Hon var chockad och grät.

– Hon bara bad hela tiden. Jag frågade vad som hänt, hon svarade ”såg ni inte – flygplanet störtade framför mina ögon”. Hon pekade mot ett buskage några meter bort. Där låg stjärtvingen från ett flygplan, säger Viktor Stepanovitj.

Vingen hade slagit omkull en elstolpe vars tråd nu låg och sprakade på marken. Han gick runt den och gav sig av ut mot landsvägen. När han kom ut på vägen hörde han sirenerna från brandbilarna närma sig.

Ett annat chockat vittne kom fram till honom.

– Han säger ”Gå inte dit, gå inte dit. Det är fruktansvärt, det ligger avslitna händer, ben och tarmar överallt”. Jag tänkte först att jag borde rädda liv. Men sedan insåg jag att det inte fanns några liv att rädda.

När räddningstjänsten kom till platsen frågade han vad som hänt.

– Befälet tittade på mig och sa ”det är Polens president som har störtat”.

Först senare under dagen förstod Viktor Stepanovitj vilken historisk tragedi han hade bevittnat.

Hörde våldsamt dån

Samma morgon i ett garage några hundra meter bort hörde ekonomen Sergeij Nikishanov, 35, ett flygplan gå in för sitt fjärde landningsförsök.

Han hörde ett våldsamt dån och sprang ut i den tjocka dimman i riktning mot flygplatsen.

– Då ser jag en ensam björk på fältet som är avbruten på tre meters höjd. Längre fram var fler träd avklippta, fast högre upp. Piloten hann nog få upp planet en bit innan den stora björken tog stjärtvingen, säger han.

Inga tekniska fel

Ryska myndigheter har granskat den svarta lådan och utesluter att planet skulle haft något tekniskt fel.

I stället tror man att olyckan beror på ett misstag av piloten.

Enligt uppgifter i tidningen Komsolskaja Pravda var det den omkomne presidenten Lech Kaczynski som tvingade piloten att försöka landa i det dåliga vädret. Orsaken ska ha varit att han ville hinna med ett framträdande i tv.

Publicerad: