Ja till lagändringar i Turkiet

avNivette Dawod, Titti Jersler

NYHETER

Turkarna har röstat ja till att ändra landets grundlag, enligt statlig tv.

58 procent av turkarna har röstat ja till att ändra landets grundlag, rapporterar tv-kanalen NTV när rösterna från 99 procent av valurnorna räknats, skriver TT. Det är ett önskeresultat för EU och för den turkiska regeringen.

Ändra grundlagen

Det resultat från den turkiska folkomröstningen som NTV återger visar på ett tydligt utslag för grundlagsändringarna, men det är preliminärt och ännu inte officiellt, skriver Reuters.

Omröstningen handlar om att förändra 26 av de 175 artiklarna i den turkiska grundlagen, som tillkom 1980.

De två mest kontroversiella ändringarna handlar om att begränsa makten för militärer och högt uppsatta jurister, som i dagsläget har stort inflytande i landet.

EU hoppas på ja

I EU ses reformförslaget som ett steg mot ett mer demokratiskt Turkiet.

– Vi hoppas intensivt, både för den interna utvecklingen i Turkiet, demokratiseringen, kurdfrågan och Europanärmandet, att det blir ett ja, sade utrikesminister Carl Bildt (M) till TT efter ett EU-möte i Bryssel på lördagen.

"Behövs mer för EU"

Men 26 artiklar är långt i från det enda landet behöver ändra för att accepteras som framtida medlem, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.

– Det är ett steg närmare EU om förändringarna röstas igenom, men ett ganska litet sådant. Det är inte så att Turkiet blir klippt och skuret för EU.

Fler områden inom mänskliga rättigheter, som hur kurder behandlas, behöver förstärkas innan Turkiet lever upp till EU-kraven helt och hållet, säger han.