Reinfeldt tackades av George W Bush

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Han tackade mig för olika samarbeten”

Fredrik Reinfeldt besökte Ikea i Bern under måndagen - och kommenterade uppgifterna om ett hemligt informationsutbyte med USA.
Foto: Björn Lindahl
Fredrik Reinfeldt besökte Ikea i Bern under måndagen - och kommenterade uppgifterna om ett hemligt informationsutbyte med USA.

BERN. Statsminister Fredrik Reinfeldt fick beröm av USA:s president George W Bush för samarbetet mellan länderna.

Men Reinfeldt förnekar att berömmet handlade om svenska underrättelseuppgifter till amerikanerna.

– Jag tolkade inte det som att det refererade specifikt till något speciellt utbyte.

Under ett besök på IKEA strax utanför den schweiziska huvudstaden Bern i går svarade statsminister Fredrik Reinfeldt på frågor om Aftonbladets senaste avslöjande:

– Jag upplever att vi har haft ett samarbete med USA under hela efterkrigstiden så som vi har också med andra länder. Jag upplevde att det intensifierades bland annat på signal av Göran Persson efter 11 september. Har det varit några diskussioner på senare år så har det snarare varit om begränsningar.

Men om en regeringstjänsteman säger att det är för politiskt känsligt att tala om det för riksdagen?

– Ja, då upplever jag att ni ber mig recensera sådant som är tredjehandsinformation, som jag inte känner till hur det har uttalats eller hur det har återspeglats.

Vad har du för förstahandsinformation om det som beskrivs av Aftonbladet, Svenska Dagbladet och andra?

– Det är klart att vi har kontakter gentemot USA och vi har precis som Beatrice Ask återger försökt att vara öppna med detta gentemot riksdagen.

Men det låter som att Sverige har ett system för utbyte av antiterroristinformation med USA som är hemligt för riksdagen?

– Det är din tolkning av massvis med olika refererade saker som vi inte känner till hur de har uttryckts eller återgivits.

– Informella kontakter finns naturligtvis, därför att vi har ett öppet samarbete. Men när man försöker implicera att det finns något som inte skulle tåla något ljus, då försöker jag och Beatrice Ask säga att då förstår vi inte vad det handlar om.

I en annan ambassadrapport berömmer amerikanerna Sverige och säger att underrättelsesamarbetet med Sverige gällande Rysslande är "förträffligt"?

– Jag kan inte recensera sånt, jag vet inte vad det bygger på.

När du besökte George W Bush hade presidenten enligt en ambassadrapport fått rådet att tacka dig för informationsutbytet i underrättelsefrågor. Framförde han ett sådant tack?

– 2007 träffade jag George Bush, men vi hade ingen separat träff. Han liksom andra ledande amerikanska politiker och andra politiker jag har träffat inleder väldigt ofta med att tacka Sverige för alla typer av samarbeten. Det gjorde även George W Bush vid detta tillfälle. Men det tolkade inte jag såsom att det refererade specifikt till något speciellt utbyte.

USA kartlägger enligt en annan ambassadrapport muslimer i Sverige. Vad anser du om det?

– Återigen refererar det till saker som jag inte vet vad det bygger på och som jag inte kånner till.

Har du samma svar när det gäller ambassadrapporterna om att USA och Norge hade gjort upp på förhand om att Norge skulle köpa det amerikanska stridsflygplanet F-35?

– Det är återigen återgivet och byggt på spekulationer som jag inte tycker att jag ska kommentera.

Anser du att de offentliggjorda rapporterna påverkar Sveriges relation till USA?

– Ja, just nu leder det naturligtvis till mycket diskussioner. Men vår ambition är att ha goda fortsatta kontakter medd USA, och jag hoppas att vi ska ha det också.

Behövs det en skärpning av internationella överenskommelser som minskar risken för framtida internetpubliceringar som liknar den nu aktuella?

– Nej, men det är klart att det kommer att leda till diskussioner om hur länder håller ordning på sina egna rapporteringar. Av det enkla skålet att jag tycker att det får finnas papper där man kan uttrycka sig på ett sätt som man egentligen inte hade avsett att alla ska läsa och annat som kan vara helt öppet coh offentligt. Men jag tycker inte at det ska leda till inskränkgningar i internet.

Är du orolig över vilka ytterligare uppgifter som kan komma fram när Wikileaks släpper ytterligare ambassadrapporter?

– Det kan säkert komma alla möjliga påståenden. Det är klart att vi vet inte vad detta innehåller, vad de uttrycker, och därför får vi vara beredda på att det kommer många fler saker som vi inte känner till.

I en rapport beskrivs Carl Bildt som "en medelstor hund som vill vara en stor hund". Hur ser du på det?

– Det kan jag naturligtivs inte recensera eller kommentera på något sätt, jag tycker att Carl Bildt gör ett alldeles utmärkt arbete för Sverige. Vi har dragit stor nytta och fördel av hans kontaktnät och hans djupa kunskaper.

Publicerad: