Nu jagar Säpo medhjälpare i hela världen

Foto: jihadtränade i irak Här är bilen som Taimour Abdulwahab sprängde i centrala Stockholm i lördags. Enligt obekräftade uppgifter ska han ha jihadtränats i Irak och utlovat hämnd för Mohammedkarikatyrerna.
NYHETER

Taimour Abdulwahab ska ha tränats inför attacken av en islamistisk organisation med al-Qaida-kopplingar.

Nu jagar Säpo självmordsbombarens medhjälpare i hela världen.

– Vi letar i Sverige, vi letar i England och kanske till och med i Mellanöstern, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Foto: Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i Stockholm.

Säkerhetspolisen utgår från att självmordsbombaren från Tranås, Taimour Abdulwahab, har haft hjälp med förberedelserna för lördagens attack.

– Utredningen kommer till stor del att handla om hans kontaktnät. Vilka personer har han träffat? Vad har de diskuterat? Däri ligger också att ta reda på hur ofta han har rest. Vart han har rest? Och om möjligt, vilka har han då träffat?

Enligt obekräftade uppgifter från en islamistisk hem-sida som citeras av nyhets-byrån Iraqi Media Net, har Taimour Abdulwahab jihadtränats i Irak.

Krävde hämnd

Svenska Dagbladet skriver att han ska ha utbildats av organisationen Islamiska staten i Irak som står nära terrornätverket al-Qaida.

Organisationens ledare Abu Omar Al Bagdadi krävde 2007 hämndaktioner mot Sverige, i samband med publiceringen av Mohammed-karikatyrerna.

Enligt den islamistiska hemsidan ska Taimour Abdulwahab nu ha uppfyllt de löften om hämnd som då gavs.

”Vi är inget påhitt”

På bandupptagningen som strax före attentatet mejlades till Säpo och TT, säger Taimour Abdulwahab:

”Nu har den islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.”

Polisen i England har inlett en förundersökning om terrorbrott för att kunna bistå Säpo i jakten på medhjälpare som nu pågår i hela världen.

– Vi letar i Sverige, vi letar i England och kanske till och med i Mellanöstern. Om de här uppgifterna han lämnat på Facebook är riktiga, så finns det anledning att söka även där.