Försäkringskassan

Lena Mellin om Alliansens vändning: "Det gör de rätt i"

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

Sofie Karlsson blev utan sjukpenningen när sonen Victor dog.

Nu svänger Alliansen och vill ändra reglerna.

– Det gör de rätt i, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska expertkommentator.

Aftonbladet har tidigare berättat om Sofie Karlsson, 24, som gick miste om 14 dagars sjukpenning, då hon dagen efter att sonen Victor, 1,5 år, dog, inte orkade infinna sig på Arbetsförmedlingen.

Beslutets överklagades till länsrätten där Sofie fick rätt – men försäkringskassan överklagade till kammarätten och vann.

Vill införa "sorgepeng"

Nu har alliansens bestämt sig för att reglerna ska ändras. Socialministern Göran Hägglund (KD) presenterade i dag ett förslag om att införa ”sorgepeng”: att föräldrar till omyndiga barn som dör har rätt till föräldraförsäkringen under två veckor.

Aftonbladets politiska expertkommentator, Lena Mellin anser att förslaget är bra och en ändring av reglerna länge har behövts.

Varför ändrar sig nu Alliansen och Göran Hägglund ?

– Därför att kammarätten slår fast att det finns ingen möjlighet att rucka på reglerna, den möjligheten finns inte lagstiftningen. De har försökt att hitta en möjlighet, att hjälpa Victors mamma, men det finns inget lagligt utrymme för det, säger Lena Mellin.

"Bra att reglerna ändras"

Blev det för mycket dåligt publicitet?

– Nej, jag tror inte att regeringen egentligen kom i kläm, den här diskussionen har mer handlat om myndigheten, i det här fallet arbetsförmedlingen.

Vad kan man säga om förslaget angående en ”sorgepeng”.

– Det här är ju tyvärr inte det enda fallet när människor som förlorat sitt barn fått ett väldigt kallt bemötande från myndigheten. Vi har tidigare skrivet om ett par som förlorade sitt barn och fick veta från försäkringskassan att sorg inte är en sjukdom. Det är klart att så här kan man inte behandla människor som varit med om det värsta i sitt liv. Jag tycker det är bra att man ändrar reglerna så att man får pengar från föräldraförsäkringen om ett omyndigt barn dör.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Försäkringskassan

Alliansen