MIRAKLET I TRAGEDIN

NYHETER

Här föds lilla Selinda – mitt i kaoset i Haiti

1 av 3 | Foto: Foto: all over press
VÄLKOMMEN TILL VÄRLDEN Suline Lenon bjuder på ett leende mitt i allt det hemska. Och nog har hon anledning. Hon har inte bara överlevt katastrofen – hon har också precis fött en dotter.

Hon föds – mitt i helvetet på jorden.

Ändå möts lilla Selinda av leende, glada ansikten.

Hennes mamma är för en stund lycklig.

Ännu ett mirakel har skett.

Hennes mamma har haft tur. Suline Lenon har inte bara överlevt jordbävningen – hon får också hjälp av sjukvårdspersonal när det är dags att föda.

På ett enkelt bord på Frälsningsarméns klinik i Port-au-Prince, där hon sökt skydd efter att hennes hem rasade samman i tisdags, föder hon sin lilla dotter, Selinda.

Mannen som sitter bakom henne och har hjälpt henne under förlossningen är en god vän. Johnny Carter heter han, han är inte barnets pappa.

Minst tre barn till födda

Selinda är en ljusglimt i eländet – och hon var inte det enda barn som föddes mitt i förödelsen och kaoset i går.

På Universitetssjukhuset i Port-au-Prince föddes ytterligare minst tre barn, som hjälptes till världen av hjälparbetarna.

Från Sverige finns två barnmorskor på plats i Haiti.

Barnmorskan Karolina Höög har jobbat för Läkare utan gränser bland annat i Angola, på ett fältsjukhus där infrastrukturen i området förstörts av kriget och minorna låg tätt.

– På det sättet liknade det Haiti. Det blir stora problem när tillgängligheten till vården är så begränsad för att det är svårt att ta sig fram, säger hon.

”Livmodern kan brista”

I Haiti saknas det mest basala inom förlossningsvård. Om förlossningen är utdragen utan att man kan sätta in exempelvis värkförstärkande läkemedel är det livshotande.

– Till slut brister livmodern, säger Karolina Höög.

Svälten börjar bli kritisk för stora delar av befolkningen. Men möjligheterna för nyfödda att klara sig är relativt goda.

– Om mamman kommer igång att amma barnet direkt så kommer i alla fall barnet få i sig näring. Mjölkproduktionen är bland det sista som försvinner som kroppsfunktion.

Kerstin Nilsson Lisa Röstlund

ARTIKELN HANDLAR OM