"Hundar kan hamna i chock"

avMikael Hellmyrs

Djur skräms svårt under Valborg

På många platser i landet innebär Valborg smällare och raketer.

Ett elände för våra husdjur.

– Hundar kan kräkas av skräck, säger Anya Törnkvist, djursjuksköterska.

Årligen inträffar 200-300 fyrverkeriolyckor som innebär att människor måste söka läkarvård. De flesta incidenter inträffar vid nyårsfirandet, men även under Valborg förekommer smällare och raketer under traditionsenligt brasfirande på många platser i landet. Inte bara människor riskerar att skadas – även djur, som katter och hundar, ligger pyrt till. Anya Törnkvist är djursköterska vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Varje nyår (framför allt) och Valborg får de in djur som skrämt eller chockats av kraftiga smällare eller vinande fyrverkeripjäser.

"Stort problem"

– Detta är absolut ett stort problem, framför allt för hundar, men också för katter.

– Det kan komma in jakthundar som är skottränade men som ändå blir livrädda för smällarna och fyrverkerierna. Djuren känner inte igen ljusen och ljuden och kan bli så skrämda att de i vissa fall kräks. Det finns även extremfall där djur hamnat i chock. Men vanligast är att de darrar och är så rädda att de inte vill gå ut, säger Anya Törnkvist.

Det är inte bara veterinärer och djurskötare som är kritiska mot fyrverkerier och smällare. Brandskyddsföreningen har tidigare gått ut och krävt ett totalförbud mot fyrverkerier.

Går att förebygga

– Ett förbud vore bra, men det är nog inte praktiskt genomförbart. Men man skulle kunna införa en licens, sa Åke Persson, expert på brandfarliga och explosiva varor till Aftonbladet i samband med det senaste nyåret.

Enligt Anya Törnkvist finns det mycket man som djurägare själv kan göra för att förebygga vettskrämda djur och veterinärbesök.

– Håll djuren inne, dra ner persiennerna så att det blir mörkt. Om man har hund eller katt som är väldigt, väldigt rädd kan man göra i ordning ett speciellt avskärmat rum. Det finns även receptfria, lugnande mediciner som kan vara bra att ge till djuren.