Nyheter

McChrystal sparkas

Av: 

Christina Nordh

NYHETER

Besked av Obama i dag

Den 4-stjärnige generalen Stanley McChrystal får sparken från sin post som ledare för de amerikanska trupperna i Afghanistan. Det meddelade president Obama i ett tal vid Vita huset.

Då Stanley McChrystal sågs lämna Vita huset tidigare i dag var direkt spekulationerna om hans framtid igång i de amerikanska tidningarnas nätupplagor. Och strax efter klockan 19 rapporterade NCBC att McChrystal lämnar sin post.

Beslutet bekräftades av Barrack Obama i ett tal från Vita huset strax före klockan 20.

Gick till attack mot vicepresidenten

Stanley McChrystal hamnade i onåd hos Obama efter en artikel i tidningen The Rolling Stone, där en journalist hade följt generalen och hans närmaste krets under en tid.

I artikeln gick den frispråkige McChrystal till hård verbal attack mot vicepresidenten Joe Biden, andra av Obamas medarbetare inklusive ambassadören i Kabul och Obamas särskilda sändebud Richard Holbrooke.

Obama tackade McChrystal för hans insats och sade att det var tråkigt att han måste sluta, men det är trots det troligt att uttalandena i artikeln låg bakom beslutet. Detta även om Obama sade att det inte var för den "personliga förolämpningen" som han avskedat McChrystal.

Petraeus efterträder

– Krig är större än varje enskild person. Det är svårt att förlora honom, men tillit är nödvändigt för att kunna lyckas i Afghanistan, sade Obama.

President Obama sade att McChrystal inte uppträtt på det sätt som fordras av en general. Obama sade också att han "inte tolererar splittring".

Stanley McChrystal har bett om ursäkt för sina uttalanden, men det var alltså inte nog.

Officiellt heter det att McChrystal avgår från sin post, vilket han också själv säger i ett pressmeddelande.

General David Petraeus efterträder Stanley McChrystal, enligt Obama.

Petraeus är chef för de amerikanska styrkorna i Irak och får nu axla ansvaret för trupperna i både Irak och Afghanistan. Han var flitigt omskriven förra veckan efter att ha svimmat under ett utskottsförhör i Senaten.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: