Bilbomben kan ha varit ett lockbete

NYHETER

Bilexplosionen kan ha varit ett lockbete.

Det tror Bo Janzon, professor och expert på terrorism.

– Det är inte alls ovanligt att terrorister agerar så, säger han.

En vit Audi exploderar på Olof Palmes gata. Minuterna senare detonerar en rörladdning fäst vid terrorbombarens bälte. Det mesta tyder på att händelserna hänger ihop. Polisen har inte bekräftat bombarens identitet, men bilen tillhör den 28-åring som man misstänker, enligt Aftonbladets källor.

"Mycket folk omkring sig"

Många frågar sig nu hur bombaren tänkte om han låg bakom bägge dåden.

Bo Janzon, professor vid Mälardalens universitet och expert på säkerhetsfrågor och terrorism, tror att bilexplosionen kan ha varit ett sätt att locka en nyfiken folksamling, som sedan skulle falla offer för självmordssprängningen.

– Så kan det vara, det är inte ett ovanligt sätt att utföra självmordsattentat på, exempelvis i Irak. Han hade ett bombbälte med sex laddningar och splitter, och med den den typen av bomb ska man ha mycket folk runt sig för att åsamka stor skada, säger han.

Times Square-bomben ett exempel

Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan utesluter inte heller möjligheten att bilen var ett lockbete.

– Det är inte omöjligt. Det första exempel jag kommer på är bilbomben på Times Square i New York, som var tänkt att fungera på ett liknande sätt, säger han.

Lockbete eller inte. Laddningen i bilen på Olof Palmes gata bland annat bestod av gasolbehållare. Det kan ge en mycket kraftig explosion.

– Gasol kan vara tio gånger mer kraftfullt än vanligt sprängmedel, om man får gasen att explodera vill säga. Det lyckades man inte med i går, säger Bo Janzon.

"Hundratals kunde omkommit"

Bo Janzon tror självmordsbomben också var halvt misslyckad. Alla laddningarna i mannens bälte exploderade inte. Då skulle fler fönster ha blåsts ut av tryckvågen, menar han. Och bomben hade skördat många fler dödsoffer.

– Allt från tio upp till hundratals kunde ha omkommit om bomben hade briserat på Drottninggatan.

Hur svårt är det att tillverka en bomb av den här typen?

– Det går att hitta bombrecept på nätet. Man bör tillägga att de där recepten är opålitliga och att det lika gärna kan smälla i ansiktet när man bygger bomben.

Är det troligt att han hade medhjälpare?

– Extremister av den här typen jobbar ofta i grupp. Man planerar dådet noggrant, och efter ett tag utses någon som ska utföra självmordsattentatet. Så det mesta talar för att flera personer ligger bakom detta.