Nyheter

Han är världens mest jagade man

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Här är hoten mot Julian Assange

Han är just nu en av världens mest jagade män.

Och förmodligen en av de mest hotade.

Julian Assange tar tagit emot hundratals dödshot mot sig själv, sina medarbetare och sin son.

Australiensiske Julian Assange, 39, berättade i förra veckan i en chatt på Daily Observer om dödshoten mot honom.

Det största hotet: USA.

– Vi har vidtagit de försiktighetsåtgärder som är lämpliga och möjliga när man har med en supermakt att göra, sa Julian Assange.

Han varnade alla som jagar honom.

– Om något händer oss kommer betydande material som handlar om USA och andra länder att släppas.

Hotar hans barn

När Julian Assange chattade med läsare på den spanska tidningen El Pais, berättade Assange om jakten och hotbilden mot honom.

– Vi har tagit emot hundratals specifika dödshot från amerikanska militanter. Det är inte ovanligt och vi har tidigare erfarenhet av att ignorera den typen av hot från islamistiska extremister, afrikanska korrupta makthavare och så vidare.

Assange berättade att amerikanska militanter, i ett försök att stoppa Wikileaks avslöjanden, även har hotat hans barn. Hoten har publicerats på en hemsida.

– Nyligen har situationen förändrats med dessa hot, så att de nu även omfattar våra advokater och mitt barn. Dock är det de specifika kraven från det amerikanska samhällets toppskikt på vår kidnappning och avrättning som är mer oroande.

"Borde mördas"

I Washington är de amerikanska politiska makthavarna fly förbannade över alla de hemliga dokument som har publicerats på Wikileaks hemsida. Hemligheter som kan skada USA:s anseende och internationella förbindelser.

Den amerikanska politikern Sarah Palin har krävt att Julian Assange ska jagas "med samma ihärdighet som al Qaida jagas", medan andra av hennes partikamrater har uppgett att de tycker att han ska dömas till döden. Och de är inte ensamma. En rådgivare till Kanadas premiärminister sa nyligen att Julian Assange ”borde mördas”.

– De som uttalar såna hot borde anklagas för anstiftan till mord, säger Julian Assange.

Den republikanske senatorn Mitch McConnell har kallat Assange för en högteknologisk terrorist. McConnell hoppas att Assange ska bli åtalad för den "enorma skada" som han åsamkat landet och dess relation till sina allierade.

Den republikanske tidigare presidentkandidaten Mike Huckabee anser att Wikileaks satt "den nationella säkerheten på spel" och uppmanar USA att terrorklassa sajten.

Skyddar familjen

Assanges mamma Christine, 55, från australiensiska Noosa beskriver sin son som "en som söker sanningen". Hon har för tidningen Courier-Mail berättat att hon är rädd att sonen ska bli mördad.

– Jag är rädd för att det här har blivit för stort och att krafterna han utmanar är för starka.

För att skydda sin familj, lämnade Julian Assange i april Australien där sonen Daniel Assange, 20, bor. Sonen har beskrivits som ett datageni och började redan som 14-åring på universitetet i Melbourne. Han arbetar nu med att utveckla ny programvara till datorer. När Daniel var 16, frågade Julian honom om han ville arbeta med Wikileaks. Men Daniel sa nej.

– Jag trodde aldrig att han skulle lyckas. Det var ett löjligt koncept, att han skulle läcka regeringshandlingar till hela världen, har Daniel Assange berättat i en intervju med Crikey.com.au.

"Intelligent och frustrerad"

Daniel Assange förstår sin pappa bättre än de flesta och säger att han känner respekt för honom och hans arbete.

– Jag skulle säga att han är väldigt intelligent och har många av de problem som förknippas med hög intelligens. Han blir lätt frustrerad med människor som inte når upp till hans nivå och han närmar sig idéer på ett väldigt intuitivt sätt.

Julian Assange och Daniels mamma flyttade ihop 1989 men separerade 1991. Efter det inleddes en vårdnadstvist som fick sitt slut först 1999.

Rädd att bli utlämnad

Svenska myndigheter fortsätter söka efter Julian Assange som är häktad i sin frånvaro sedan den artonde november.

Julian Assange är rädd för supermakten USA och för att bli utlämnad dit. Så rädd att han inte vågar åka till Sverige för att bli förhörd av åklagare om de våldtäktsanklagelser som riktats mot honom, har hans advokat berättat för TV4.

Samtidigt säger den svenska åklagaren Marianne Ny att det är omöjligt för henne att resa till London för att träffa Assange. Dock menar hon att han inte riskerar att bli utlämnad till USA via Sverige.

– Så kan det inte gå till i ett sådant här fall. Är någon anhållen och häktad enligt svensk domstol så kan ingen – varken svensk eller utländsk myndighet – bara komma och hämta vederbörande, säger hon till TV4.

Tänker slåss

Själv uppger Assange att han tänker slåss mot svenska myndigheter och avslöja dem.

– Att det är något fel med det här fallet är uppenbart för alla, sa han i en intervju i lördags med El Pais.

Det förekommer uppgifter om att Julian Assange vill söka asyl i Schweiz. Frågan är om han kan känna sig trygg någonstans i världen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: