Hawking: Vi måste ut i rymden eller dö

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Människan måste kolonisera andra planeter för att inte dö ut.

Det säger den världsberömde fysikern Stephen Hawking.

Stephen Hawking vill kolonisera andra planeter.
Foto: Dave Chidley/ap
Stephen Hawking vill kolonisera andra planeter.

Domedagsprofetiorna hopar sig.

I lördags talade Kubas ex-president Fidel Castro om sin oro för ett nära förestående kärnvapenkrig. Nu säger den högt respekterade rymdforskaren Stephen Hawking att det blir svårt för människan att överleva de närmaste hundra åren.

Förutspår katastrof

– Jag ser stora faror för mänskligheten. Det har funnits flera tillfällen i historien då vår överlevnad hängt på en tråd. Kubakrisen 1963 var ett av dem. Sådana tillfällen kommer sannolikt att bli vanligare i framtiden, säger han till det amerikanska online-forumet Big Think.

Enligt Hawking är vi på väg mot en farlig period i historien, med växande befolkning, sinande resurser och en allt större kapacitet att förändra miljön.

– Det blir svårt att undvika en katastrof de närmaste hundra åren, än mindre de närmaste tusen eller miljoner åren.

Räddningen: rymden

Hawking säger sig dock vara en optimist, och har redan funderat ut en lösning för människan. Den går ut på att ”inte lägga alla ägg i samma korg”, eller på samma planet.

– Vår enda chans till överlevnad i långa loppet är att sluta se inåt på planeten Jorden och börja sprida ut oss i rymden, säger Hawking.

Han säger att om vi kan hålla oss vid liv i ett par hundra år till så borde det räcka för att säkra rasens fortlevnad på någon annan planet.

Senast i april uttryckte Hawkins om fler faror för människan på jorden. Den gången sade han att om det någon gång kommer rymdvarelser hit så ligger vi brunt till.

– Det skulle bli som när Columbus kom till Amerika, vilket inte slutade något vidare för urinvånarna, sade han till Discovery Channel då.

Publicerad: