Nyheter

GM bekräftar Saabaffär

Av: 

Camilla Sundell

Sofia Ström

Sebastian Chaaban

NYHETER

"Vi har ett bindande avtal"

Nu har beskedet som alla har väntat på kommit.

Holländska Spyker Cars köper Saab från GM.

– Dagens tillkännagivande är fantastiska nyheter för Saab-anställda, försäljare och leverantörer, säger John Smith, GM:s vice vd.

Holländska Spyker Cars köper Saab från GM, uppger Saab och GM på sina hemsidor.

Spyker Cars bildar nu ett nytt bolag, Saab Spyker Automobiles.

– General Motors, Spyker Cars och den svenska regeringen har arbetat hårt och kreativt för en överenskommelse, säger John Smith i pressmedelandet.

– Vi är alla glada för den här lyckliga utfallet.

I pressmeddelandet påpekar Nick Reilly, ordförande för GM Europe, att man under förhandlingarna hela tiden velat hitta en lösning för Saab för att undvika en avveckling av bilmärket.

– GM kommer att fortsätta stödja Saab och Spyker, säger han.

Klart i februari

Enligt Bloomberg har Spyker gått med på att betala 74 miljoner dollar kontant, motsvarande 539 miljoner kronor. Den största delen av betalningen ska ske i aktier i den nya koncernen Spyker-Saab, och enligt Bloomberg rör det sig om 326 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,4 miljarder kronor.

Affären ska enligt nyhetsbyrån vara klar i februari, om den svenska regeringen går med på att vara garant för lånet på 4,1 miljarder kronor från Europeiska Invesmentbanken, EIB.

– Det är fantastiskt. Det är en sten som lättar från våra hjärtan. Nu ska vi sätta oss med de nya ägarna och ta reda på vad det här innebär, säger Anette Hellgren, ordförande för Unionen i Trollhättan, till Aftonbladet.

Paul Åkerlund, Metalls klubbordförande, håller med:

– Nu har äntligen dagen kommit som vi väntat på. Det känns väldigt bra. En lång och hård kamp är förhoppningsvis över. Vi tror inte att det kommer bli en dans på rosor framöver. Men det känns tryggare och bättre för vår framtid, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter