Nils, 11, dödshotad av mobbarna

NYHETER

Svingade hockeyklubbor och hotade med kniv

Foto: Personen på bilden har inget samband med artikeln.

11-årige Nils har hotats med tillhyggen som hockeyklubbor, tändare och kniv. Han har sparkats och slagits blodig av plågoandarna – samt hotats till livet.

Nils har ett helvete i skolan.

– Varje dag under flera år, berättar pappan för Aftonbladet.

Barn- och elevombudet (BEO) tillhörande Skolinspektionen kräver att Torsby kommun betalar 246 000 kronor i skadestånd till en skolpojke, 11-årige Nils från Torsby. BEO konstaterar att Torsby kommun inte gjort nog mycket för att komma till rätta med den mycket allvarliga mobbning och det fysiska våld som pojken under lång tid tvingades utstå i skolan.

Skulle elda på Nils

11-årige Nils misär började redan under förskolan och har fortsatt ända till femman. Pappan berättar att det framför allt är två andra killar som varit på Nils under årens lopp då de gått på samma skola.

Kränkningarna började med fula ord och retande, men stegrades kraftigt i takt med att pojkarna blev äldre. Vissa dagar har Nils kommit hem till mamma och pappa med blåmärken efter att ha blivit slagen, sparkad eller knuffad på skolan eller i skolbussen. Andra gånger har han kommit hem ledsen utan vissa kläder eller ryggsäck. Då har killarna tagit dem av honom under raster och sedan kastat eller slängt dem i någon papperskorg. Vid ett tillfälle hotades Nils med kniv. Vanligare har dock varit krokben eller utfall från pojkarna mot Nils med tillhyggen som bandy- eller hockeyklubbor. Klubbhoten har upprepats vid ca 15 tillfällen. Nils har även blivit hotad att bli bränd med tändare.

"Slå ihjäl honom"

– Det har ofta förekommit slag och sparkar. De här killarna har hotat att slå ihjäl vår grabb, eller bryta armen av honom och de har svingat bandyklubbor mot honom. Men de psykiska brotten, kränkningarna och alla gömda eller bortkastade saker, är betydligt vanligare. Det har varit sådant varje rast, år efter år, berättar pappan för Aftonbladet.

– Det har stegrats drastiskt det senaste året, men under hösten -09 var det som allra värst, då nåddes kulmen.

Under alla år har Nils tagit emot alla glåpord och slag.

– Han har bara slagit tillbaka en enda gång.

Inte pojkarnas fel

Pappan berättar att pojkarnas beteende mot Nils är mycket allvarligt i sig. Men han poängterar att det är skolan och kommunens ansvar att stävja kränkningarna och se till att det äntligen får ett slut efter alla år.

– Vårt absoluta huvudmål är att skolan ska vidta åtgärder för att få slut på det hela, det är dem vi vänder oss till. Vi har inte kompetens att lösa detta, utan det måste skolan och kommun göra, säger pappan.

– Skolan har ansett att de gjort allt de kan, men det har mest varit tandlösa panikåtgärder som att resurspersonal ska se efter killarna på skolgården, eller att de inte får ha rast samtidigt. Men det har bara fungerar kortvarigt för det händer om och om igen.

– Sedan är det inte rimligt alls att vår son ska behöva anpassa sig när han inte har gjort något fel. Han ska väl inte behöva lida, säger pappan.

I ren desperation har familjen kontaktat polisen, men inte fått någon hjälp där heller. Enligt Nils pappa har den aktuella skolans rektor även sagt att pappan borde polisanmäla de två 11-åriga pojkarna – istället för skolan.

"Har inga kommentarer"

Pappan suckar tungt.

– Naturligtvis mår ingen av oss bra. Nu är planeringen på hur vi ska klara detta år, det är på den nivån det är nu.

– Skola och huvudman borde ha vidtagit kraftfullare åtgärder än de gjort, säger Lars Ericsson, jurist vid BEO.

Fredrik Norlin är skolchef i Torsby kommun. Han vill inte kommentera fallet.

– Jag fick BEO:s rapport i dag och har inte hunnit läsa om den kritik som de riktar mot oss. Självklart tar vi anmälan på allvar, men jag kommenterar ingenting innan jag läst rapporten och det gör jag på måndag, säger Fredrik Norlin.

Vad kan du säga om det aktuella fallet då?

– Vi kommenterar aldrig några enskilda ärenden heller.

Fotnot: Nils heter egentligen något annat.