Nyheter

Ausonius får vänta på beslut om straff

Av: 

Olof Jönsson

Får vänta John "Lasermannen" Ausonius hade ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Nu begär Örebro tingsrätt in ett yttrande från Socialstyrelsen om Ausonius benägenhet att begå nya brott.
Får vänta John "Lasermannen" Ausonius hade ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Nu begär Örebro tingsrätt in ett yttrande från Socialstyrelsen om Ausonius benägenhet att begå nya brott.

NYHETER

Lasermannen John Ausonius får vänta på beslut om hans fängelsedom omvandlas till tidsbestämt straff.

Tingsrätten vill först ha ett yttrande från Socialstyrelsen om risken för att Ausonius återfaller i brottslighet.

Ausonius har hittills suttit 18 år i fängelse och häkte dömd för bankrån, ett mord och tio mordförsök.

Under förmiddagen skulle Örebro tingsrätt lämna besked om John Ausonius livstidsdom ska omvandlas till tidsbestämt straff.

Ausonius har tidigare försökt få tidsbestämt straff men nekats av både tingsrätt och Högsta domstolen. I april sökte han igen.

– Jag förstår att det jag gjorde var fruktansvärt. Jag är ledsen att jag gjorde angreppen och jag ångrar det djupt, sade Ausonius i Örebro tingsrätt.

John Ausonius har suttit inspärrad i sammanlagt 18 år. Under fängelsetiden har han fått diagnosen autism och enligt Kriminalvården har han skött sig bra under straffet.

I ett yttrande till rätten skrev Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén att Ausonius högskolestuderar, är städansvarig för skollokalerna, har inlett en avbetalningsplan och fungerar bra med personal och medfångar.

Åklagaren Stephan Uttersköld har medget att Ausonius skött sig de senaste tio åren men anser att det är för tidigt att tidsbestämma straffet.

– 40 år är en rimlig tid, dels på grund av de allvarliga brotten och dels på grund av risken för återfall i brott, sade Stephan Uttersköld.

Men tingsrätten har skjutit upp sitt beslut och i stället begärt in ett yttrande från Socialstyrelsen som ska bedömma risken för att Ausonius återfaller i brottslighet.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert: