”Dawit Isaaks hälsa sämre”

NYHETER

Esayas Isaak: Min bror kan dö i fängelset

Foto: HÖLL TAL I GÅR  Under Pressfrihetens dag pågick många manifestationer för att uppmärksamma den fängslade journalisten Dawit Isaak. Hans bror Esayas Isaak, i mitten, deltog i manifestationen på Kungsportsplatsen i Göteborg.

Dawit Isaaks hälsotillstånd är så kritiskt att han riskerar att dö i fängelset i Eritrea.

– Vi är bestörta. Nu är det dags att världsopinionen öppet tar avstånd från en av de vidrigaste diktaturerna som finns, säger brodern Esayas Isaak.

Foto: Dawit Isaak.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har utan rättegång suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Hans familj i Sverige har via andra- och tredjehandkällor fått information om hans situation i det ökända fängelset Eiraeiro.

”Dåliga mediciner”

Först i onsdags kunde de få pålitliga uppgifter från en förstahandskälla. Dawits bror Esayas reste tillsammans med ett tv-team till Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att träffa den före detta fångvaktaren Eyob Bahta Hailemariam som dagligen övervakat Dawit.

– Vi pratade i flera timmar. Det vi anat har vi nu fått bekräftat. Han berättade att Dawits hälsa undan för undan bryts ner. Min bror är aggressiv och begär medicinering hela tiden, trots att han precis fått sin dos. Och de har inga bra mediciner, säger Esayas Isaak.

15 fångar har dött

Enligt fångvaktaren riskerar Dawit Isaak att dö om han inte får hjälp utifrån:

– Hans kropp förtvinas om han sitter längre. Under min tid på fängelset har 15 av totalt 35 fångar dött. Som medmänniska uppfattar jag det som att Dawit fått psykiska störningar, säger Eyob Bahta Hailemariam till Angeläget med Adaktusson.

Esayas Isaak, som på pressfrihetens dag i går höll ett kort tal på Kungsportsplatsen i Göteborg, beskriver situationen i Eritrea som förfärlig.

”Litar inte på någon”

– Fångvaktaren berättade att han själv var som en fånge i fängelset. Han sa att han inte kunde lita på någon i det civila samhället, inte ens sina föräldrar eller bröder.

Hur bedömer du möjligheterna att få träffa din bror i frihet igen?

– Fortfarande goda, men då måste det till en kraftansträngning redan i dag, inte om en månad.