Alla skyller på alla för oljeläckan

Publicerad:
Uppdaterad:

Medan soldater och fångar slet i solgasset för att försöka hejda oljan som driver in mot Louisianas kust, satt tre direktörer i kongressen och skyllde katastrofen på varandra.

Lamar McKay, styrelseordförande för oljebolaget BP i USA, Steven Newman, ordförande för Transocean som ägde borrplattformen där katastrofen började, samt Tim Probert, direktör vid Halliburton som hade ansvar för förstärkningen av oljekällans väggar, tillbringade tisdagen i kongressen i Washington.

"Skyll inte på mig"

Transocean anser att Halliburtons bristande cementgjutning gjorde att undervattenskällan inte pluggades igen på rätt sätt, BP sade att Transocean bär ansvaret för att det blev en så kallad utblåsning, medan BP med alla sina ingenjörer på plats anses ha haft väl så stor del i skulden som de andra företagen.

– Jag får höra ett budskap och det budskapet är: "Skyll inte på mig". Men om man bara skyller på andra kommer vi inte särskilt långt, sade den republikanske senatorn John Barrasso.

Minst motsvarande 5 000 fat olja strömmar varje dag ut i Mexikanska golfen, där försöken hittills att täta läckan och samla in oljan har misslyckats. De ekonomiska och samhälleliga följderna av utsläppet kan bli enorma, eftersom olja hotar att ödelägga livet i havet, fisket, båtuthyrning och turismen i fyra delstater längs kusten.

Aktierna sjunkit med 15 procent

BP:s aktier har sjunkit med 15 procent sedan katastrofen den 20 april, när oljeborrtornet exploderade, och företaget har förlorat omkring 30 miljarder dollar i marknadsvärde.

I Port Fourchon i Louisiana svettades grötrocksklädda nationalgardister sida vid sida med fångar i rosa byxor och vita T-tröjor med ordet "Arbetsfånge" på ryggen. De fyllde jättelika sandsäckar, som lastades på helikoptrar och släpptes ned i luckorna mellan barriärrev för att hindra oljan att flyta ända fram till träsk- och våtmarkerna vid kusten.

TT

Publicerad: