”Det finns inga säkra kontokort”

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Antalet kortbedrägerier ökar - bankerna står maktlösa

Antalet svenskar som drabbas av kortbedrägerier ökar.

Men det finns fortfarande inga bankkort som är hundraprocentigt säkra.

– Till och med de ”säkra” chipkorten går att kapa, säger säkerhetsexperten John Wilander.

Kapade kortläsare, stulna kortuppgifter på nätet och manipulerade bankomater. Antalet svenskar som får sina kontokort kapade ökar.

Enligt en rapport från Finansinspektionen försvann mellan 600 och 700 miljoner kronor från svenska konton förra året.

Butiksbedrägeri vanligast

Vanligast är att butikernas kortläsare manipuleras. När kunderna drar sina kort kopieras informationen i magnetrensam och skickas vidare. De som kommer över informationen kan då skapa ett nytt kort kopplat till kundens konto.

För bankerna och kortutgivarna är kortkapningar ett stort problem. Men de kriminella ligger ofta steget före.

– I våras visade det sig till exempel att även chipkorten, som lanserats som säkra, går att kapa, säger John Wilander, säkerhetsexpert på företaget Omega Point.

Behöver ingen pinkod

För att kapa ett kort utrustat med ett chip krävs det att förövaren kommer över själva kortet. Sen kan han eller hon fritt handla i vilka bankomater som helst – utan att behöva pinkoden.

– När pinkoden kontrolleras kontaktar kortläsaren inte banken. Kommunikationen sker bara mellan kortet och läsaren. Med hjälp av en liten utrustning gömd i skjortärmen eller väskan kan de kriminella knappa in vilken kod som helst och få godkänt.

Även på internet ökar kortbedrägerierna. Här behöver man bara komma över de kortnummer och det säkerhetsnummer som finns på kortets baksida för att använda offrets pengar.

– Till och med jag som jobbar i branschen har blivit utsatt för kapning på nätet. Det kanske visar hur vanligt det är, säger John Wilander.

"Jättemarknad"

I dag finns flera erbjudanden på nätet där man kan köpa stulna kortuppgifter. ”Köp 500 stulna kortuppgifter. Pengarna tillbaka om de inte fungerar”.

– Det här har blivit en jättemarknad. Även utrustning för att kapa kortläsare säljs helt öppet på nätet.

Publicerad: