Förslaget om ny rattfyllelag sågas

Av: Erika Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Dagge blev påkörd av rattfyllo: "De ska ha ett kännbart straff!"

Dagges bil totalförstördes efter att den rattfulle 23-åringen körde på honom.
Foto: Privat
Dagges bil totalförstördes efter att den rattfulle 23-åringen körde på honom.

Rattfyllerister kan få behålla körkortet om de installerar ett alkolås i bilen, enligt ett förslag från infrastrukturministern. Dagge Meischner, 38, prejades av en rattfull man för tre år sedan.

– De borde inte få köra bil överhuvudtaget, säger han.

Foto: Privat
Dagge, 38, tror inte att ministerns förslag kommer att hjälpa.

– Däckskriket. Jag glömmer aldrig däckskriket. Det kan jag fortfarande vakna av på nätterna, säger Dagge Meischner.

Drygt tre år efter natten då den röda Peugeoten körde mot rött och kraschade in i hans egen bil har Dagge svåra smärtor i nacken. Höger arm kan han fortfarande inte använda.

– Jag kan inte ens bära hem en liter mjölk från affären, säger Dagge.

”Borde inte få köra bil alls”

Regeringen vill att dömda rattfyllerister ska kunna ansöka om att köra med alkolås under en viss tid och genom det få behålla sitt körkort. Tanken är att hjälpa de som har problem med missbruk. Fängelse och böter påverkas inte av förslaget, som bara gäller själva körkortsfrågan.

– Jag tycker inte att rattfyllon ska få köra bil överhuvudtaget. Tanken med förslaget är god, men inte genomtänkt. De kan ju bara sätta sig i en bil utan alkolås och köra ändå, säger Dagge.

Ministern försvarade förslaget

Tidigare under dagen chattade infrastrukturminister Åsa Torstensson med Aftonbladets läsare. Många var upprörda över förslaget.

– Eftersom många kör gång på gång rattfulla med eller utan körkort vidtar vi nu åtgärder för att få bort den rattfulle från trafiken och samtidigt fånga upp missbrukare i program för att komma ur missbruket, skrev ministern.

Viveca Lärn: ”Det hjälper inte”

Författarinnan Viveca Lärn väntar just nu på rättegång för sin rattfylla i våras. Hon sågade förslaget i Sveriges Radio "P4 Extra" tidigare idag:

– Jag tror inte det hjälper. Den som är full eller bakfull har betydligt sämre omdöme och kör ändå om den vill. Det är lätt att låna en bil eller låta någon annan blåsa, säger Viveca Lärn till programmet.

”De borde ha alkolås livet ut”

23-åringen som körde på Dagge smet från platsen, men greps senare av polis. Han dömdes till nio månaders fängelse. Något körkort som kunde dras in hade han inte. Dagge kan bara arbeta två dagar i veckan på grund av smärtan efter kollisionen. Nu efterlyser han istället ännu hårdare körkortsregler för dömda rattfyllerister.

– De ska inte få klara sig undan. För att ens få tillbaka körkortet borde de tvingas använda alkolås livet ut, säger han.

Publicerad: