Polanski utvisas inte till USA – fick besked i dag

Roman Polanski sitter säkert.

Under en presskonferens berättade Schweiz justitieminister, Eveline Widmer-Schlump, att man avvisat USA:s begäran om att utvisa 76-åringen.

Mästerregissören är nu en fri man.

Roman Polanski.
Roman Polanski.

I 31 år levde Roman Polanski på flykt från USA efter att han gripits på 70-talet för att ha haft sex med då 13-åriga Samantha Geimer. Polanski har erkänt sig skyldig – men har hela tiden hävdat att flickan samtyckt till sex.

Vägrade svara

Många trodde att en utlämning nu, efter mer än tre decennier, kunde vara nära för den 76-årige polsk-franske filmregissören när Schweiz justitieminister, Eveline Widmer-Schlumpf, kallade till presskonferens vid tvåtiden.

Departementet vägrade innan att svara på frågor om vad konferensen gällde, annat än att det rörde Polanskis eventuella utvisning.

Sitter säkert

Men bara några minuter efter två kom alltså beskedet.

Roman Polanski sitter säkert i sitt slott i Gstaad – där han befunnit sig i husarrest sedan december – och är nu en fri man utan restriktioner. Schweiz kommer inte att överlämna honom till USA och har nu formellt avvisat deras begäran, berättar Eveline Widmer-Schlumpf.

Greps i Zürich

Det var den 26 september förra året som regissören greps.

Han hade under många år undvikt att besöka länder som hade utvisningsavtal med USA, men när Zürich Film Festival erbjöd honom ett ”Lifetime Achievment Award” flög han dit – och greps.

Sedan dess har USA krävt att få honom utlämnad – och Polanskis advokater har begärt för att fallet ska avskrivas med argumentet att han inte fick en rättvis rättegång på 70-talet. Något som rätten i USA nekar till.

Husarrest

Den kaliforniska domstolen sade i sitt utslag att den inte kan bortse från "de extremt allvarliga anklagelserna" mot Polanski och uppmanade parterna att "vidta åtgärder för att undersöka och besvara påståendena".

Kvinnan vädjar

Den i dag 45-åriga kvinnan som utsattes för ett sexuellt övergrepp av Polanski som 13-åring har själv vädjat till domstolen att fallet ska läggas ned, eftersom ärendet river upp gamla sår och är mycket plågsamt för henne och hennes familj.

Publisert: