Falska sms om bombhot cirkulerar i Stockholm

NYHETER

Ett falskt textmeddelande om att Åhléns city är bombhotat har cirkulerat bland stockholmarna under dagen.

Och ett hundratal oroliga personer har hört av sig till Aftonbladets redaktion för att berätta om bombhotet.

– Det följer samma mönster som i utlandet efter sådana här händelser. Det tar ett dygn och sedan kommer de här textkedjorna som börjar snurra runt, säger Kjell Lindgren vid polisen i Stockholm.

Telefonerna har gått varma på Aftonbladet efter att oroliga stockholmare fått ett textmeddelande i telefonen. Meddelandet varnar för att röra sig i centrala Stockholm under dagen på grund av bombhot.

Falska meddelanden

Enligt Kjell Lindgren vid polisen i Stockholm är det flera olika meddelanden som cirkulerar. Men de har en sak gemensamt, de är alla falska.

– Många människor känner en upplevd oro nu, och det är ju en riktig oro och då är det vissa som känner ett behov av att dela med sig av den oron i den här typen av textkedjor som vi kallar det. Vi kan inte kritisera någon för att man känner sig orolig, men det skulle vara bra om man tar reda på vad som egentligen händer innan man börjar skicka vidare, säger Kjell Lindgren.

Textmeddelanden vanliga efter dåd

Det är ett vanligt mönster att liknande textmeddelanden med varningar om hot på olika platser skickas runt efter att det skett ett attentat. Kjell Lindgren berättar att det skett i alla andra städer som drabbats av liknande händelser.

– Jag tror att vi kommer att drabbas av mer sådant här i framtiden. I de flesta fall är det nog inte så att man skrämmer upp människor medvetet. Men om det skulle vara så att någon hakar på och gör det så kan det räknas som olaga hot, säger han.

Flera polispatruller rör sig på stan efter sprängdådet. Kjell Lindgren säger att de finns där för att lugna och för att finnas till hands när människor känner sig oroliga.