Industri av hot mot fildelare

"Antichrist" guldgruva genom hot

drar in storkovan Filmen ”Antichrist” (längst till höger) har tjänat 5,5 miljoner på att skicka hot om domstol till nedladdarna. Metoden tros vara på väg till Sverige. På bilden också ”Änglagård” och ”Flickan som lekte med elden”.
drar in storkovan Filmen ”Antichrist” (längst till höger) har tjänat 5,5 miljoner på att skicka hot om domstol till nedladdarna. Metoden tros vara på väg till Sverige. På bilden också ”Änglagård” och ”Flickan som lekte med elden”.

Fildelare i Tyskland sätts åt genom hot från filmbolag.

Lars von Triers film "Antichrist" har kammat in mer pengar på detta sätt än genom dvd- och biointäkter.

– Detta är facit för Sveriges utveckling, säger Mats Larsson, chefredaktör på Datormagazin.

Ipred är tandlös i Sverige.

Stora internetleverantörer, som Telia, vägrar att lämna ut uppgifter om vilka som laddat ned film olagligt och pirater kan operera ostört.

Betalar tusenlappar

I Tyskland är det tvärtom.

Där sätts fildelare åt ordentligt av film- och musikbolag, skriver tidningen Sydsvenskan.

Metoden är enkel. Den som fildelat olagligt uppmanas att betala mellan 1 000 och 10 000 kronor för att slippa att hamna i domstol.

Något som gjort att danska filmbolaget Zentropa fått Lars von Triers senaste film "Antichrist" att håva in 5,5 miljoner kronor efter hot - mer än vad den tjänade på dvd- och biobiljettsförsäljning.

– Det stämmer. I nuläget är det enda sättet att balansera förlusten från den vikande försäljningen, säger Katarina Hebben, advokat på Baumgarten Brandt till Sydsvenskan.

Egen industri

Zentropa är inte ensamt.

Firman har ett femtontal klienter som varje dag skickar ut flera hot om stämning.

– Det har blivit som en egen industri. Många tjänar mer pengar på det här än försäljning, säger advokaten Jennifer Hanneman på Wilde Beuger & Solmecke.

Och de flesta betalar.

– Har man gjort det som påstås i brevet är det ofta bättre att betala för att slippa domstol.

Sverige nästa

Metoden är troligtvis på väg till Sverige, säger flera experter som Aftonbladet pratat med.

Telias vägran att lämna ut IP-adresser ska avgöras av EU-domstolen - och där kommer företaget att förlora, anser alla Aftonbladet pratat med.

– Sverige går absolut mot detta. Att EU skulle stå tillbaka tror jag inte, säger Mats Larsson, chefredaktör på tidningen Datormagazin.

Även Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, ser den utvecklingen.

– Jag är helt övertygad om att det ändras i EU-domstolen. Vi går mot ett lagligare internet.

På Telia beklagar man den tyska utvecklingen.

– Det är inte roligt att det blivit en industri runt detta i Tyskland. Filmindustrin skulle tjäna mer pengar på fler lagliga sätt att se på film, säger Patrik Hiselius, jurist på Teliasonera.

Publisert: