Trafikverket: Det har varit extremt väder

Trafikdirektör Björn Östlund medger att vädret har varit för svårt att hantera. Foto: SCANPIX

avKarin Östman

NYHETER

Trafikverket rår inte på vädret.

Det är förklaringen till de omfattande problemen.

– Vi har gjort jättenoggranna förberedelser. Men vädret är extremt, säger trafikdirektör Björn Östlund.

Trafikverket gick i går ut och varnade för akut trafikläge i södra Sverige.

– Det som hände var att vi hade ett stort snöoväder över Skåne och vid lunch var vi tvungna att stänga av och göra rent från snö. Vi hade också ett stort elfel och det är många som är ute och åker och då störs tågen, säger Björn Östlund.

”Känsligt system”

Trafikverket har satt in extra resurser i södra Sverige för att arbeta med snöröjningen. Men det kommer att bli ett reducerat antal avgångar i tågtrafiken ända fram till den 3 januari.

– Det blir känsligare på järnvägen för det är ett slutet system. Ambitionen är att köra och komma tillbaka till rätt läge så snabbt som möjligt, säger Björn Östlund.

”Beklagar verkligen”

Kombinationen snö och vind blev för mycket för Sveriges tågnät, menar han.

– Vi beklagar verkligen det här. Vi förstår att det är jättetufft för resenärerna, men vi gör allt vi kan. Snön yr och kommer tillbaka när vi röjer.

Det blir vinter varje år. Varför är ni inte bättre förberedda?

– Vi är beredda. Vi har gjort jättenoga förberedelser sedan förra vintern. Men när det blir sådant snöväder som i Skåne då måste vi röja. När vi är i spåren och röjer då kan man inte köra tåg. Det blir en dominoeffekt.

Enligt Trafikverket väntas snövädret fortsätta tills i morgon. Målet är att väg- och tågtrafiken ska vara tillbaka i normalt läge på annandag jul.