”Väljarna ligger på sofflocket”

Av: Kristina Ohlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så vill Göran Persson väcka de rödgröna

1 av 3 | Foto: speciellt inbjuden I går talade Göran Persson i Morokulien, vid gränsen mellan Sverige och Norge. Den tidigare statsministern var inbjuden av brevvännen Ulf Åhs (till vänster).

MOROKULIEN De rödgröna fortsätter sin kräftgång. Sifo ger nu alliansen ett försprång med 3,3 procent.

– Våra väljare ligger på sofflocket. Att inte få dem till valurnorna är ett misslyckande, säger Göran Persson till Aftonbladet.

200 000 röster skiljer blocken åt. Med en dryg månad kvar till valet fortsätter alliansen sitt övertag. Om siffrorna håller i sig kommer Socialdemokraterna att göra ett sämre val än 2006, som partiet räknar som ett katastrofval.

– De måste se till att de som gillar oss, verkligen går och röstar på oss. Tittar du på mätningarna så ser du att det är det som skiljer.

Säkert 4, 5, 6 procent av våra väljare ligger på sofflocket just nu. De ska upp till valurnorna, säger Göran Persson.

Hur ska det gå till?

– Vi måste prata om de ideologiska frågorna, om vilket Sverige vi vill ha, i vilken riktning vi ska gå. Är det mer av orättvisor, eller mer av solidaritet och sammanhållning? Jag tror att svenska folket är övertygade på den punkten.

SD kan komma att få en vågmästarroll i valet. Hur ser du på det?

– Jag tror inte att de får det. Det kommer att bli en valrörelse som handlar om vilken regering vi ska ha och då kommer folk att bestämma sig för rött eller blått. Och i ett sånt läge kommer inte Sverigedemokraterna fram.

Men om de får den rollen, är det helt uteslutet att samarbeta med dem?

– Ja, det är det. Det finns ingen anledning att bjuda in dem.

Förtroendet är rekordlågt för Mona Sahlin, samtidigt som hennes person har kritiserats hårt, vad tänker du om det?

– Det är ingenting nytt. Vi socialdemokratiska ledare har fått stå ut med mycket tarvligheter genom åren. Jag känner igen det. Oj, vad jag har recenserats; om hur jag var klädd, hur jag gick och hur mina glasögon såg ut. Men jag har varit stark nog att hantera sånt. Det är bara att gå framåt och strunta i det där.

Ärligt, kittlar det inte lite att få vara med i storpolitiken igen?

– Nej, det gör det inte. Jag håller på så här, jag tycker det är roligt.

Göran Persson befann sig i går i Morokulien vid gränsen mellan Sverige och Norge, dit han fått en speciell inbjudan.

1996 skrev muraren och sossen, Ulf Åhs, från Koppom sitt första brev till den dåvarande statsministern. Det började med att han ville diskutera de förändrade sjukförsäkringsreglerna och han fick svar direkt. Sedan dess har brevväxlingen gått varm.

”Dags för besök”

– Jag skrev och frågade om han ville komma hit. Alla statsministrar har varit här utom han. Jag tyckte att det var dags med ett besök, säger Ulf Åhs.

Och så blev det.

Göran Persson talade i går för sina partikolleger i egenskap av före detta statsminister. Men en tidigare granskning som Aftonbladet har gjort, visar att Persson kan ha en egen agenda när han är ute och talar.

Han anlitas bland annat flitigt som konsult av pr-byrån JKL och han är ordförande för det privata företaget Scandinavian biogas.

Både i Morokulien i går och i Flen på 1 maj, pratade Persson varmt om just biogasen.

– Herregud, naturligtvis, säger Göran Persson när han får frågan om han kan skilja på rollerna som pr-konsult och före detta statsminister.

– Jag jobbar inte på en pr-byrå, jag jobbar som kommunikationsrådgivare.

200 000 per år

Bara för uppdragen inom Scandinavian biogas får Göran Persson 200 000 kronor i arvode per år. Men i går pratade han om biogas – helt gratis.

– Han är före detta partiledare och vill ju också vinna valet. Dessutom har han bott på hotell i natt för att komma hit och han har inte sagt flaska om det, säger Anders Bergérus, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Värmland.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN