Elfel orsakade tågkaos för pendel- och fjärrtåg

avAdam Westin

Två missöden söder om Stockholm central ställer till med stora problem.

Både pendeltåg och fjärrtågen söderut har påverkats.

– Det brukar bli kaosartade scener när sånt här händer i rusningen, säger Claes Keisu vid SL:s presstjänst.

Problemen började vid 07.15 på måndagsmorgonen. Orsaken är en nedriven kontaktledning vid Stuvsta i Huddinge samt ett elfel i Älvsjö i södra Stockholm.

Pendeltågstrafiken var värst drabbad.

– Det brukar bli kaosartade scener när sånt här händer i rusningen, det är hundratusentals resenärer som åker pendeltåg mellan 06 och 09, alla de berörs ju på ett eller annat sätt. Det kommer bli trångt och besvärligt, sade Claes Keisu, presskommunikatör på SL på morgonen.

Fortfarande förseningar på eftermiddagen

Felet har påverkat även SJ och MTR:s fjärrtåg i södergående riktning. SJ kunde köra på två av sina vanliga tre banor, och samtliga tre var i drift vid 10-tiden.

– Det betyder att vi går upp i full trafik. Ungefär en timmes förseningar kvarstår, sade Annie Edwards på SJ:s presstjänst på förmiddagen.

Felet ska vara åtgärdat kl 17

Vid 15-tiden var trafiken igång men med följdförseningar.

– Trafiken är igång igen, men begränsat och med förseningar. Man tror att felet inte kommer vara åtgärdat helt förrän klockan 17, säger Camilla Hult vid Trafikverkets presstjänst.

Resenärer uppmanas kolla hur trafiken påverkas hos bolaget man reser med.

Storstockholms lokaltrafik skriver att det är kraftigt reducerad trafik på pendeltåget mellan Stockholm södra och Älvsjö/Flemingsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM