Trafikverket varnar i halkan: Hoppas folk har vinterdäck

avMarcus Nilsson, Niklas Ornerud

Vintern är här.

Och med den kommer halkan.

– Folk blir tagna på sängen och tänker ”oj kom det snö?” Man får hoppas att folk har vinterdäck, säger Thomas Johansson på Trafikverket.

Under lördagens första hälft har det varit minusgrader och halt i stora delar av landet.

Vid Järna trafikplats intill E4 söder om Stockholm fick en lastbil sladd och blev ståendes tvärs över vägen.

Bro avstängd

I Trollhättan har förrädisk halka ställt till det på Stallbackabron och flera olyckor har rapporterats, skriver TTELA. Och bron stängdes av i båda riktningarna.

– Främst i Stockholms län det har det varit fler olyckor än vanligt. Det har varit småolyckor i ett 10-tal olika delar av länet, säger Thomas Johansson på Trafikverket.

Thomas Johansson, Trafikverket.

Det var framförallt under den tidiga lördagsmorgonen som halkan ställde till det.

– I morse konstaterade jag att det hade varit ett antal olyckor söder om Stockholm under småtimmarna. Senare har vi haft några olyckor även i västra och norra Stockholm men jag vet inte om halka varit en faktor där, säger Eva Nilsson vid polisens ledningscentral.

Även Östergötland är drabbat av halkan.

– Det är inte så många olyckor men väldigt halt. Våra entreprenörer är ute och halkbekämpar, säger Thomas Johansson på Trafikverket.

Kallt i veckan

Har du inte satt på vinterdäcken än är det hög tid att göra det. För kylan kommer att hålla i sig.

– Det kommer att bli lite kyligare i morgon och i början på nästa vecka. Och med det kommer det att vara frosthalka i stora delar av landet från Västernorrland ned till norra Götaland, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

1 av 3 | Foto: Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintern i Sverige väntas bli kallare än normalt.

Någon snö kan vinterentusiasterna dock inte vänta sig.

– Ett högtryck med kyla och sol är på väg in över södra Sverige. Så vill man ha snö få man bege sig väldigt långt norr ut. Tidigast nästa helg kan det bli aktuellt med snö i hela landet, men det är för tidigt att slå fast.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Trafik