Palestinsk ilska efter stoppat USA-bistånd

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Palestinska politikern Hanan Ashrawi. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Palestinier reagerar med ilska och bestörtning mot att USA fryser sitt bistånd på över 200 miljoner dollar till FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA. Det befaras kunna leda till ökad fattigdom, vrede och instabilitet i Mellanöstern.

Beslutet är grymt och oansvarigt, anser den palestinska toppolitikern Hanan Ashrawi.

– De palestinska flyktingarna är redan offer som förlorat sina hem, försörjningsmöjligheter och sin trygghet som ett resultat av att staten Israel skapades, säger Ashrawi.

– Än en gång drabbas de av den amerikanska administrationens stöd till Israels decennier långa militära ockupation och straffrihet, tillägger hon.

Skolor drabbas hårt

UNRWA var redan i ekonomisk kris när Trump i januari meddelade att USA fryser inne 300 miljoner dollar i bistånd, med motiveringen att organisationen behöver reformeras. Nu är risken överhängande att stora delar av FN-organets nätverk av skolor och hälsomottagningar måste stängas ned.

– Om de stoppar biståndet till skolorna, innebär det att framtiden för ett stort antal unga förstörs och de slängs ut på gatorna, säger Gazabon Hisham Saqallah.

Chris Gunness, talesperson för UNRWA, kallar USA:s beslut "ytterst beklagansvärt". Organisationen kommer nu att försöka att täcka upp bortfallet på 217 miljoner dollar genom att be andra biståndsgivare om mer pengar.

"Ökad desperation"

Pengarna till att driva skolorna, som haft terminsstart i veckan, beräknas räcka september ut.

– Några av de mest missgynnade, marginaliserade och sårbara människorna på den här planeten kommer att drabbas, säger Gunness och varnar för att det kan göra människor mer desperata med oanade konsekvenser som följd.

Trumps administration motiverar beslutet med att UNRWA:s arbete är en "ohjälpligt felaktig operation", som cementerar konflikten.

Israel välkomnar beslutet. Det är en "realistisk bild av situationen och stöder Israels position", twittrar underrättelseminister Israel Katz.

Jordanien lovar stöd

Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi varnar för farliga konsekvenser om över fem miljoner palestinska flyktingar blir utan UNRWA:s hjälp, och lovar att söka stöd för att lindra organisationens ekonomiska kris.

"USA:s beslut att dra sig ur UNRWA lämnar miljoner palestinska flyktingar utan tillgång till skola och grundläggande välfärd. Det är djupt oroande och riskerar skapa nya spänningar i en konfliktdrabbad region. Det Internationella samfundet inklusive EU-länderna måste snarast hitta ytterligare finansiering", skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström på Twitter.