Peter Madsen kämpar för kortare straff

I dag hålls näst sista rättegångsdagen mot morddömde Peter Madsen. Han vill få sin livstidsdom ändrad till ett tidsbestämt straff.

Det avgörande är – kommer även Landsretten lägga sig över dansk rättspraxis och utdöma livstid för ett mord?

Peter Madsen dömdes den 25 april för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. En enig rätt i Köpenhamns byret (tingsrätten) dömde honom till livstids fängelse för mord, sexualbrott av försvårande karaktär och brott mot griftefriden. Madsen överklagade omedelbart domen till Landsretten, motsvarande den svenska hovrätten. Han vill att straffet ska tidsbestämmas.

Vid den första rättegångsdagen i Østre Landsret förklarade åklagare Kristian Kirk varför han menar att det inte kan bli tal om något annat än förvaring eller livstid.

– Det är för att brottet är av en brutal och cynisk karaktär, sa Kristian Kirk.

Spelade upp autentiskt mord

Trots att det bara är en överklagan valde Kristian Kirk att visa material som inte spelats upp i byreten tidigare. Det var bland annat en video från ett autentiskt mord av en kvinna. En av flera videor ska ha inspirerat Madsen. Flera av rättens ledamöter såg mycket besvärade ut när filmerna visades.

Bettina Hald Engmark, Peter Madsens försvarare, protesterade flera gånger mot att åklagaren visade filmerna och använde värdeladdade ord. Hon beskyllde honom för att vara subjektiv i sin inställning mot Madsen.

Efter förhandlingen förklarade Kristian Kirk varför han valt att visa de grova och perversa filmerna.

– Jag tycker det är viktigt att ge upplysningar om gärningsmannens person när vi står inför att döma någon till livstid eller förvaring. Då är det viktigt att få information om personens intressen.

I dag fortsätter förhandlingen i Østre Landsret. Enligt Henrik Madsen, presstalesperson vid Åklagarmyndigheten, kommer delar av vittnesmålen från Byreten läsas upp. Dessutom fortsätter Bettina Hald Engmark att lägga fram Madsens förklaring till det som skett.

Publisert:

LÄS VIDARE