Anklagelser mot rektor – efter misstänkt sexualövergrepp

avJohn Granlund

NYHETER

En pojke har anmälts för ett misstänkt sexuellt övergrepp mot en skolkamrat.

På sociala medier går tusentals personer nu till storms mot rektorn – och hävdar att hon skyddar förövaren.

– Det är inte ett dugg sant, säger gymnasieskolans andra rektor.

Det misstänkta övergreppet ska ha inträffat i början av förra veckan under ett så kallat pyjamasparty hemma hos en elev på skolan. I onsdags i förra veckan polisanmäldes händelsen av flickan tillsammans med skolledningen.

Pojken stängdes av i två veckor – maximal tid som rektor själv får besluta om. Därefter är det upp till kommunens skolnämnd att ta beslut kring fortsatt avstängning.

– Vi som skola följer skollagen och killen stängdes av i onsdags så fort det här kom till vår kännedom. Nu handlar det om att vi måste hinna utreda och se vad som har hänt utifrån ett skolperspektiv, säger en av de två rektorer som leder den aktuella skolan.

– Samtidigt är det så att vi som rektorer varken är polis, åklagare eller domare.

1 av 3 | Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bildsättningsbild.

Närmare 5 000 personer hade på torsdagen skrivit under ett upprop på nätet där man kräver att ”förövaren förflyttas”. Samtidigt har ett stort antal personer kommenterat saken i sociala medier.

Framför allt riktas ilskan mot en av skolans två rektorer.

”Det äcklar mig att rektorn väljer att tro på killen och låter honom gå kvar i skolan.”, skriver en person.

Men skolledningen delar inte bilden som dominerar i sociala medier – att rektorn skulle ha tagit ena partens parti.

– Det är inte ett dugg sant utan i det här fallet så är det så att hon (den andra rektorn, reds. anm.) har lyssnat på båda eleverna. Hon har inte tagit ställning i sakfrågan över huvud taget, det är ord som vi inte vet var de kommer ifrån, säger skolans andra rektor.

Förundersökning pågår

Polisen bekräftar att en anmälan kommit in.

– I det här fallet har det inletts en förundersökning om någon form av sexuellt tafsande som skedde utanför skolan på fritiden i någon sammankomst mellan några ungdomar, säger Lars Franzell, chef för polisens rotel för grova brott i Eskilstuna.

Ärendet är anmält som våldtäkt men rubriceringen kan komma att ändras under utredningens gång, enligt Lars Franzell, som nämner sexuellt ofredande som en annan möjlig rubricering.

Lars Franzell uppger att pojken inte är delgiven någon misstanke.

– Det kan vi inte göra förrän vi har fått klart för oss vad flickan berättar för oss och det kommer att ske någon gång i veckan. Nu är fokus att ta reda på vad som har hänt och om det finns någon bäring i det, så får vi se var vi hamnar.

ARTIKELN HANDLAR OM