Mördad – av krogmaffian

Polisen: De tar över restauranger med hot och utpressning

Foto: Foto: Polisen
hovmästaren sköts i sin bil Den 20 september i fjol avrättades en 37-årig hovmästare i sin bil då han var på väg till jobbet. Nu misstänker polisen en av medlemmarna i restaurangligan för dödsskjutningen.

Med skottlossningar och maffiametoder sätter restaurangligan skräck i Stockholms krögare.

Nu misstänks en av medlemmarna för mordet på en 37-årig hovmästare.

– Det är som ur Gudfadernfilmerna, de klär upp sig i kostym och vit skjorta, säger spaningsledare Ville Paloheimo.

Ville Palloheimo.

Den 37-årige hovmästaren drev flera krogar innan han tog jobb på en av Stockholms mest anrika restauranger. Tidigt på morgonen den 20 september satte han sig i sin bil i förorten Östberga för att åka till jobbet. Samtidigt rullade en lyxbil fram mot honom. Ur den silvergrå Chryslern steg en beväpnad man – och sköt 37-åringen med flera skott.

Aldrig under 100 000 kr

Polisen misstänker att mordet kan kopplas till ett gäng kriminella med högt anseende i Stockholms undre värld. Restaurang-

ligan har specialiserat sig på att utpressa krögare på stora summor pengar.

– Om de upptäcker en restaurangägare som inte har uppbackning av släkt eller vänner så går de bara in och tvingar honom att skriva på papper för att överlåta krogen, säger Ville Paloheimo, kriminalinspektör på enheten för grova brott i Södertörn.

Han har utrett mordet i Östberga och följt hur gänget har specialiserat sig på indrivningar och kraftigt saltade skuldnotor.

– Jag har inte sett några summor under 100 000 kronor och sedan är det upp till miljonbelopp.

Genom mordutredningen har polisen fått möjlighet att övervaka restaurangligan och studera deras beteende.

– Det är som ur ”Gudfadern”-filmerna, de klär upp sig i kostym och vit skjorta. Sedan breder de ut sig i lokalen och stirrar ut ägaren. De uttalar inga hot, det behövs inte eftersom alla vet vad de går för.

Och gänget drar sig inte för att ta till våld om krögarna inte går med på deras krav.

– Vi misstänker att de står bakom en hel del skjutningar mot restaurangägare i Stockholm.

Ville Paloheimo vill inte peka ut några särskilda händelser. Men förra hösten förekom flera fall där krögare sköts ner i centrala Stockholm. Exempelvis sköts en 51-årig man i benet på restaurang Mbargos uteservering i Hornstull. Och bara två veckor tidigare sköts en man i båda benen på ett kafé vid Dramaten i Stockholm.

Vågar inte vittna

Ett stort problem för utredarna är att få av de drabbade vill vittna mot restaurangligan.

– Det är ganska många i det här gänget, och även om någon åker in så tror målsägande att de ska råka ut för vedergällning av andra som är ute. Vi har haft ärenden där folk har utsatts för hot och tagit tillbaka sina vittnesmål.

Men dagen före nyårsafton häktades en 28-årig man på sannolika skäl misstänkt för mordet på den 37-årige hovmästaren. Ytterligare sex personer sitter frihetsberövade i samma ärende. De misstänks för vapenbrott och utpressning.

Tvingade till brott

Utpressning leder i sin tur till ökad kriminalitet i nästa led.

– I och med att de blir pressade på pengar så blir de tvungna att ägna sig åt brottslighet för att kunna betala sina skulder. Det blir som en motor i kriminaliteten.

När polisen nu upptäckt i vilken omfattning restaurangligan opererar kommer stora resurser satsas på att stoppa dem.

– Vi har fått till ökade resurser mot det här gänget. Vi vill inte ha en upptrappning av våld. Och om vi inte får fällande domar så finns risken att de kommer ut stärkta ur det här, säger Ville Paloheimo.

Martin Ekelund