Nyheter

2012 firades in med fylla och bråk

Av: 

Mikael Stengård

Carina Bergfeldt

TT

NYHETER

"Allt har gått i alkoholens tecken"

Fylleri, skadegörelse och bråk.

Så firades 2012 in på många håll i Sverige.

– Det har varit en otroligt stökig natt, säger Peter Martinsson, på Skånepolisen.

Starten på det nya året blev stökig runt om i Sverige. Från flera håll rapporteras det om fylleri, misshandelsfall och skadegörelse. Här är ett axplock vad som hänt i några län, texten uppdateras:

Skåne:

– Det har varit en otroligt stökig natt. En 15-årig pojke sköts och vi har verkligen haft massor av misshandel och bråk och fylla. Alla jobbar för fullt och det har varit så hela natten, säger Peter Martinsson, på Skånepolisen.

En 13-årig pojke skadades svårt när en raketpjäs exploderade mot hans ben.

Vid en trafikkontroll i Klippan blev en polis påkörd av en personbil, som lämnade platsen efter olyckan utan att stanna. Polisen skadar foten och ambulans budas.

I Perstorp blev en man knivskuren i ansiktet i en lägenhet. Ambulans och polis skickades till adressen, men det är oklart hur pass allvarligt skadad mannen blev.

Stockholm:

En man ramlade ner på spåret från perrongen vid Gullmarsplans tunnelbanestation. Han hamnade under en av tvärbanans vagnar som fick lyftas för att han skulle komma loss.

Mannen fördes till Karolinska sjukhuset, men det är oklart hur pass allvarligt skadad han är.

En man knivskars i ett lägenhetsbråk i Hökarängen och fördes till sjukhus.

I Husby fick tunnelbanestationen stänga efter att ungdomar kastat raketer och uppfört sig illa.

I övrigt ledde stockholmarnas firande till fylleri, bränder och misshandel.

Västernorrland:

I Härnösand slogs ungdomar med fjäderbatonger vid Högslätten. Minst en person skadades och tre personer greps misstänkta för grov misshandel.

Även i Sollefteå var det ett större bråk då ett 20-tal ungdomar drabbade samman utanför Amatörteatern.

I Västernorrland präglades nyåret också av fylleri och bråk. Polisen fick många påringningar från oroliga människor.

Dalarna:

I Dalarna har det inte varit stökigare än det brukar vara. Inga gripanden har gjorts, uppger vakthavande befäl.

Gävleborg:

Även i Gävleborg har nyårsfirande löpt på som normalt.

Det har varit lite fylla, boxar och bränder, men inte mer än vanligt, säger Ulf Sundgren, vakthavande befäl på polisen i Gävle.

I Gävleborg har polisen dock fem pågående hundärenden med anledning av nyårsfirandet. Tre av hundarna är försvunna och tre upphittade efter att de blivit skrämda av raketskjutningen, uppger TT.

Jönköping:

I Jönköping har polisen haft mer att göra än en vanlig helg, men inte heller där har något allvarligt skett.

Två bränder kopplas till nyårsraketer. I ett fall gick raketen in genom fönstret i en lägenhet i Jönköping och orsakade en mindre brand.

Ingatorp öster om Eksjö klarade sig sporthallen från en mer omfattande brand sedan en hundägare upptäckt att det tagit eld i en vägg.

– Hade han inte upptäckt branden hade det kunnat sluta riktigt illa eftersom sporthallen är avlägset belägen, säger länsvakthavande vid Jönköpingspolisen.

Kalmar och Kronoberg:

Två personer fick föras till Kalmar sjukhus med ansiktsskador. De ska i samband med ett större bråk i Mönsterås ha träffats av raketer. Ytterligare två personer plåstrades om av ambulanspersonal på plats, berättar vakthavande polisbefäl i Kalmar län och Kronoberg.

En man omhändertogs på Lundegårds camping där Migrationsverket har ett hundratal boende. Mannen hade vid ett bråk sparkat en gravid kvinna i magen och knivskurit en man i pannan.

I övrigt har ett par personer anhållits och gripits för misshandel.

Västra Götaland:

Det blev en intensiv natt också för polisen i Västra Götaland med dubbelt så många ärenden som en vanlig helgnatt.

Under natten ringde allmänheten 400 samtal till larmnumret 112, 76 av dem tog polisen emot timmen efter midnatt.

I Lövgärdet, Göteborg, ska en kvinna ha kastats ut från en balkong på andra våning under nyårsnatten.

– Larmet kom till oss vid 02.25. Det hade varit bråk i en lägenhet och sedan kom larm om att en kvinna har kastats från en balkong, säger Gunilla Gustafsson vid polisen i Göteborg.

Det var också 39 bränder i länet.

På morgonen utreddes tre våldtäktsfall, 57 fall av misshandel och 13 fall av skadegörelse. 50 personer greps för fylleri och fick sova ruset av sig i arresten.

Värmland:

I Värmland har det varit ett vanligt nyårsfirande, med mycket fylla.

– En vanlig ordinär nyårsnatt med allt vad det innebär. Några misshandelsfall, ett 25-tal fyllon under kväll och natt, säger Ronny Brattström, vakthavande vid Värmlandspolisen.

Västmanland:

I Västmanland uppfattar polisen att det varit som vanligt på nyår. Mycket att göra, men ingenting allvarligt har inträffat.

Halland:

I Halland har polisen haft fullt upp, med fem personer gripna för grov misshandel, misshandel respektive hot mot tjänsteman.

20 personer omhändertogs för fylleri eller ordningsstörning.

Två rattfyllerister har rapporterats.

Jämtland:

I Jämtland koncentrerades nyårsstöket till Östersund och Åre.

En kvinna fick föras till sjukhus med skador i bland annat ansiktet efter att ha träffats av en vilsen raket.

Fem fall av misshandel anmäldes och tolv personer omhändertogs för fylleri.

Västerbotten:

I Västerbotten har polisen omhändertagit 17 personer för fylleri, gripit tre person för misshandel och en person för våld mot tjänsteman.

– Det har varit en del att göra, men inte mer än en vanlig helg, säger vakthavande i Umeå.

Norrbotten:

I Norrbotten har polisen haft fullt upp med fylleri och skadegörelse, men det har inte varit mer att göra än vanligt på nyår, uppger polisen.

– Vid nyår ingår stök tyvärr, men det har inte inträffat några grövre våldsbrott. Många ringer och berättar att de mår illa på grund av alkoholen. Det tar tyvärr upp stora resurser från oss, och ofta är det ensamhet som ligger bakom de samtalen, säger Erik Johansson, vakthavande på polisen i Norrbotten till Aftonbladet.

Uppsala:
Polisen i Uppsala har haft en "ovanligt lugn natt" uppger vakthavande befäl. En brand bröt ut i en lägenhet på Tunagatan i Uppsala strax innan tolvslaget. En juldekoration hade börjat brinna i hallen till lägenheten, men boende kunde själv släcka elden innan räddningstjänsten kom fram.

Örebro

I Örebro har natten präglats och fylla och bråk, men det har inte varit stökigare än det brukar på nyår.

– Arresten har varit konstant full av fulla personer, men inga grövre våldsbrott har rapporterats in till oss, säger Anders Wallin, vakthavande befäl på polisen i Örebro.

Gotland:

På Gotland har det varit en lugn nyårsnatt. Polisen har omhändertagit åtta personer för fylleri, men inga grövre våldsbrott har inrapporterats.

– Vi har haft två lindriga misshandelsfall, men inget mer än så, säger vakthavande befäl.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter