Har p-böter för miljoner

avNina Svanberg

NYHETER

Aftonbladet har kartlagt smitarna med störst skulder

1 av 2 | Foto: Polisen
Svårt skuldsatt Jalal Toufie Baltaj har nästan 6 000 mål hos kronofogden – och är skyldig drygt 7,5 miljoner kronor.

De är Sveriges värsta felparkerare – och skyldiga svenska staten hundratals miljoner kronor.

Myndigheterna har jagat dem i åratal.

– Är jag först på listan nu? säger Eero, 54.

Han är inte värst – trots att han har 10,5 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter.

De har stora skulder hos Kronofogden – skulder som ekobrottsmyndigheten misstänker har koppling till kriminell verksamhet över hela landet.

För den person som står registrerad på bilen är oftast inte den som använder den. Ägarna fungerar i stället som så kallade bilmålvakter och registrerar sig på tusentals bilar.

– Bilarna har oftast inget värde, det är rena skrotbilar. Men personerna som använder dem kan parkera var de vill och köra igenom alla trängselavgifter, det drabbar ju ändå bara personen som står på bilen. Det här systemet ger immunitet till den som kör bilen, säger Lennart Nilsson, kronokommissarie på ­Kronofogden i Malmö.

Det är i Malmö som de mest ökända bilmålvakterna finns.

– Jag gillar inte uttrycket, men de här personerna är i princip indrivningsimmuna, säger Lennart Nilsson.

”Inte helt oskyldig”

Personerna har inga ­inkomster eller egendomar som Kronofogden kan driva in.

– Det är ett svårarbetat klientel som rör sig i en undre, svart värld. Det är en värld som vanliga Svensson inte tror finns. Om de har ­inkomster, så beskattas det inte. Det är ett stort irritationsmoment, säger Lennart Nilsson.

Hur mycket målvakterna får för varje registrering varierar. En femhundralapp, eller ingenting. Det ­senare hävdar Eero, 54.

– Är jag värst nu? frågar han när Aftonbladet ringer honom för att konfrontera honom angående hans dryga tio miljoner kronor i obetalda parkeringsböter.

– Jag är väl inte helt oskyldig, men det här har fått en snöbollseffekt. Det började med att några kompisar ­frågade om de kunde skriva sina bilar på mig, sedan har det bara fortsatt.

Han beskriver hur han dragits in i allt fler registreringar och hur skulderna med det bara växt. Enligt Transportstyrelsen står han i dagsläget skriven på över 2 000 bilar.

”Äger ingenting”

– Vad kan jag göra? Jag är helt maktlös. Jag har inte brytt mig för det går inte att göra något. De har fått mina uppgifter någonstans ifrån. 95 procent av bilarna vet jag inte var de är.

– Jag äger ingenting. Hade jag fått betalt för det här ­hade jag inte levt som jag gör. Jag har kontantkort i mobilen, får min pension på ett annat konto, jag kan inte äga något eller stå på en lägenhet. Ibland blir jag kanske bjuden på något, på mat på restaurang eller en flaska whisky, men hade jag fått 500 eller 800 kronor per bil hade jag haft en ny bil eller ett nytt hus!

– Då hade jag tjänat över en miljon, och aldrig stannat i Sverige mer än en minut. Mitt liv är väldigt stillastående. Jag har inte ­varit och hälsat på min mamma i Finland på fem år.

Fordonen har tre funktioner

1 Bilarna kan användas laglöst inom Sveriges gränser.

2 Fordonen säljs på svarta marknaden, ofta helt oförsäkrade. Jalal Baltaj försattes i personlig konkurs våren 2010 med en total skuldbörda upp­gående till nästan 60 miljoner kronor. Det var frågan om skulder som nästan helt var kopplade till registrering/ägande av motorfordon.

3 Bilarna exporteras utomlands, framför allt till Väst­afrika och Benin där de kan vara värda upp emot 20 000 kronor trots sitt risiga skick.

Målvakterna är svåra att utreda

Det pågår sedan i december en snabbutredning om hur problemet med bilmålvakter ska ­lösas. Men sedan två av de största bilmålvakterna friades av hovrätten i juni har utredningsläget gått i stå.

Det finns fyra huvudförslag:

Vägra registrering i vissa fall.

Låt skulder följa bilen.

Flytt och omhändertagande av felparkerade bilar med stora skulder.

Utökade förbud mot användning av bil med skatteskuld.

Tio i topp – de med högsta böterna

1. AL-itABI, YOUSIF:

18 838 mål hos krono­fogden, 25 300 837 kr i skuld.

2. HAMID, ABDULAMIR ­ADNAN:

13 687 st, 17 863 325 kr.

3. WANDI, MAJID HOSSEIN ­MOHAMMAD:

8 476 st, 10 791 650 kr.

4. HAKULINEN, EERO ­ANDREAS:

8 507 st, 10 501 875 kr.

5. ABDULAZIZ, ADNAN EL-ABD ­AHMED:

7 599 st, 10 246 600 kr.

6. BALTAJ, JALAL TOUFIE:

5 954 st, 7 446 550 kr.

7. MOHAMMED, FARES:

5 105 st, 6 876 675 kr.

8. SABIH, IBRAHIM JALIL ­HAMID:

4 036 st, 6 608 550 kr.

9. NERGÅRD, HANS ­TORBJÖRN:

3 899 st, 5 840 373 kr.

10. MAHMOUD, IBRAHIM ­YoUNES:

3 193 st, 4 317 825 kr.