Polisfordon – med extra sving

Foto: Här är Stockholmspolisens nya vapen, en golfbil.
NYHETER

Det blir allt trängre i polisens garage.

Nu trängs bepansrade inbrytningsfordon och specialutrustade bombbussar med – en golfbil.

– Den är mycket smidigare än en vanlig bil och det är ju bra, säger Johan Säfström, yttrebefäl vid Södermalmspolisen.

Stockholmspolisens fordonspark växer. Men det är ingen superavancerad stridsvagn som besökarna på Stockholms kulturfestival fått se glida runt på festivalområdet – utan en golfbil.

– Det är en helt vanlig golfbil faktiskt och den är absolut inte trimmad, säger Johan Säfström, yttrebefäl vid Södermalmspolisen.

Populär stämningshöjare

Idén till golfbilen föddes för tre år sedan och i dag ägs bilen av Stockholms stads kulturförvaltning, som lånar ut den till polisen.

– Tanken var att det skulle vara en engångsgrej och att den bara skulle visas upp i polisens informationstält. Men den blev så populär att vi såg till att göra det till en återkommande grej, säger Roger Ticoalu, chef för Kulturförvaltningens evenemangsenhet.

Enligt Roger Ticoalu är bilen både populär och praktisk.

– Tusentals barn har fotograferats i bilen tillsammans med polisen och den är så tyst att man kan köra den under en pågående opera eller symfoni utan att någon tycker att den stör.

Inget biljaktsmaterial

Någon biljakt har golfbilen dock inte varit inblandad i ännu.

– Haha, nej den har mest använts för transport på området tror jag. Det här är ju en rolig pr-grej och alla skrattar till när de ser den, säger Roger Ticoalu.

Johan Säfström håller med Ticoalu.

– Jag har faktiskt inte fått köra den än men jag har hört att den är väldigt populär. Sedan är den mycket smidigare än en vanlig bil och det är ju bra när man kör på sådana områden, säger han.