Kommunen: ”Det fanns en oenighet mellan dem”

avSusanna Nygren

1 av 5

VETLANDA. Vetlanda kommun medger att man vetat om konflikten mellan den mördade kvinnan och hennes granne. Vård- och omsorgschef Marianne Karlsson säger att det fanns en plan för att hantera situationen.

Men att erbjuda kvinnan en annan lägenhet var det aldrig tal om.

– Det fanns inga planer på det.

En 26-årig man har erkänt att han mördat en 21-årig kvinna och utsatt hennes 24-åriga syster för mordförsök.

26-åringen bodde granne med den mördade kvinnan och det har varit en konflikt mellan dem en längre tid, enligt uppgifter till Aftonbladet. Mannen ska ha stört sig på att hon spelade musik. Men även blivit upprörd för mindre ljud – som att kvinnan gick omkring eller skrattade.

Den 21-åriga kvinnan kontaktade det kommunala bostadsbolaget – Witalabostäder – för att få hjälp. Det bekräftas av vd:n Eric Engelbrektsson.

– Vad jag kan se i våra anteckningar så har hon ringt in en gång. Sedan har det även kommit in en anmälan från personalen vad det gäller samma störning, säger han.

Informerade mannen om hyreslagen via brev

Efter anmälan skickade bostadsbolaget ut ett brev till den 26-årige mannen. Där påtalade man vad som gällde i huset.

– I det här fallet så har det blivit brevledes till den som har hyreskontraktet. I det hänvisar vi till de paragrafer i hyreslagen som är applicerbara vid den typen av störningsärende. Så gör vi på alla våra områden och vi hanterar alla ärenden relativt lika, säger Eric Engelbrektsson.

Den 21-åriga kvinnan bodde i en LSS-lägenhet som hon hade tilldelats av kommunen. I huset finns 12 lägenheter för personer med lätta psykiska funktionshinder. Resten av lägenheterna innehas av hyresgäster hos Witalabostäder. Den mordmisstänkte grannen tillhörde inte LSS-boendet utan hade ett vanligt hyreskontrakt.

Kände till konflikten mellan grannarna

Vetlanda kommun kände till den pågående konflikten mellan kvinnan och mannen.

– Det är helt fruktansvärt att det kan bli på det viset. Men det är också en helt orimlig tanke att det skulle kunna få en sådan konsekvens, säger Magnus Färjhage, kommundirektör Vetlanda.

Känner du dig trygg med att personer med psykiska funktionsnedsättningar bor tillsammans med andra hyresgäster?

– Själva intentionen med lagstiftningen kring LSS är att det ska vara integrerat i vanligt boende och att det ska vara en vanlig boendemiljö, helt enkelt. Ja, och då blir det så, säger Magnus Färjhage.

Marianne Karlsson, vård- och omsorgschef, beklagar det inträffade och säger att alla berörda är tagna av det som har hänt.

Marianne Karlsson uppger att hon inte känner till några detaljer i ärendet. Hon har inte hört talas om att grannen ska ha varit aggressiv – att han slagit i taket och skrikit på kvinnan.

– Det har jag ingen kunskap om. Däremot vet vi att det har funnits en viss oenighet mellan de här två, säger Marianne Karlsson.

Vad har ni gjort för att lösa den här oenigheten mellan dem?

– Vi har inte gjort något påtagligt. Det här är ett serviceboende där man har relativt ringa funktionshinder. Man klarar sig mycket själv och har stöd av baspersonal. När det uppstår en sådan här situation så generellt gör man en plan för en sådan situation.

Vad bestod denna här planen av? Skulle ni ordna med en annan lägenhet till henne?

– Det kan jag inte gå in på. Det vill jag inte göra.

Hur kommer det sig att ni inte har tagit problemet på större allvar?

– Det har nog tagits på allvar. Medarbetarna har jobbat med det. Men vi kan inte gå in till den enskilde boende som hyr av det kommunala bostadsbolaget. Vi vet ju inget om de som hyr direkt av dem. De vi har ansvar för är de som vi har på vårt boende.

Fanns det ingen tanke på att hon kunde få flytta till en annan lägenhet eller en annan del av huset?

– Det fanns inga planer på det, säger Marianne Karlsson. 

Vetlanda kommun har inlett en internutredning efter mordet och mordförsöket på LSS-boendet. 

ARTIKELN HANDLAR OM