Nyheter

Emil vädjade 13 gånger om hjälp

Av: 

Erik Wiman

13 gånger upprepade Emil Linell (höger) att han inte kunde andas när han ringde till SOS Alarm, men sjuksköterskan (vänster) trodde inte på honom.
13 gånger upprepade Emil Linell (höger) att han inte kunde andas när han ringde till SOS Alarm, men sjuksköterskan (vänster) trodde inte på honom.

NYHETER

13 gånger upprepade Emil Linell att han inte kunde andas när han ringde till SOS Alarm, men sjuksköterskan trodde inte på honom.

I dag mötte mannen Emils familj i rätten.

– Jag är oskyldig till allt det jag anklagas för, sa han.

Det var den 30 januari i år som Emil Linell avled till följd av sprucken mjälte. Han förblödde och hittades på golvet i hallen sin lägenhet. Han hade tagit sig dit för att låsa upp för den ambulanspersonal han trodde var på väg. Men det kom aldrig någon ambulans.

Under rättegångens första dag spelades Emils tre larmsamtal upp. Man hör en andfådd ung man som gång på gång säger att han inte kan andas.

Vädjade

Han vädjar om hjälp, men den 52-årige sjuksköterskan skickar inte någon ambulans.

Åklagaren Gunnar Fjaestad anser att det hörs klart och tydligt att Emil inte kan andas.

– För alla andra som hör det här bandet är det alldeles uppenbart att Emil har svårt att andas. Han säger det gång på gång och han ber om hjälp. Han säger snälla!

Men 52-åringen säger att bedömningen inte är så lätt. Han lyssnade på Emil och upplevde ändå att han andades bra.

– Jag upplevde inte att han hade någon, som vi säger på medicinskt språk, lufthunger. Inget rosslande, inget pipljud.

– Jag har inte gjort det som åklagaren säger. Jag har inte låtit bli att ge Emil den vård han behöver. Jag är fullständigt oskyldig, säger han.

Anser inte ha gjort fel

Med facit i hand, medger sjuksköterskan att Emil borde ha fått en ambulans, men han anser inte att han agerade fel i den givna situationen.

– Jag skapade mig en helhetsbedömning av patientens tillstånd och agerade utifrån det.

Åklagaren anser att 52-åringen genom sin brist på agerande har gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död, ett brott som kan ge två års fängelse.

Men enligt försvaret går det inte att slå fast att Emil skulle ha klarat sig om han hade fått en ambulans, något som styrks av obduktionsprotokollet.

– Vi anser inte att han har agerat oaktsamt. Han har hamnat fel i sin bedömning. Man kan inte säga i efterhand att Emil hade överlevt om det kommit en ambulans. Man kan alltså inte styrka adekvat kausalitet, säger advokaten Björn Hurtig.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: