Polisen blev varnade om Breiviks flyktbil

avLinda Hjertén

En dryg halvtimme efter att bomben detonerat i Regeringskvarteret gick larmet ut om vilken bil den misstänkte bombmannen färdades i.

Trots det kunde Anders Behring Breivik köra ostörd ut mot Utøya.

Där hann han avrätta 69 ungdomar innan polisen lyckades gripa honom.

I dag har nya detaljer kommit ut kring utredningen om massmördaren Anders Behring Breivik.

Norges justitieministern Knut Storberget har under dagen rapporterat till stortinget om erfarenheterna från terrordåden den 22 juli.

Uniform och hjälm

En av nyheterna som meddelats är att Breivik greps närmare sju minuter senare än vad som tidigare uppgivits.

Men också att polisen snart efter Breivik detonerat bomben vid Regeringskvarteret i Oslo anade vilken bil den misstänkte bombmannen flytt i, och att han var klädd i uniform och skottsäker hjälm.

Norska tidningen VG skriver att det första larmet om att den misstänkte bombmannen, som sedan visade sig vara Anders Behring Breivik, flydde i en silvergrå hyrbil av märket Fiat Doblo kom redan 15.54, en knapp halvtimme efter att bomben detonerat och en och en halv timme innan massakern på Utøya.

69 dog

Larmet gick ut bland annat till polisdistriktet Asker og Bærum, det distrikt som omfattar Utøya.

Polischefen där, Per Christian Ottesen, säger till VG att de då hade tre patruller i tjänst som alla var ute på andra jobb.

– Vi fick order från högkvarter i Oslo att hålla koll efter den misstänkta bilen. Våra patruller fortsatte med sina vanliga uppdrag men höll samtidigt koll efter fordonet, säger han.

Men ingen av dem såg Breivik passera mot Utøya.

Först klockan 18.32–18.34 kunde han gripas, enligt nya uppgifter i dag, en dryg timme efter att de första skotten börjat ljuda över ön.

Då hade 69 AUF:s sommarläger skjutits till döds.