Din katt kan vara en mördarmaskin

avEmmelie Wallroth

Vet du vad din katt sysselsätter sig med när den är ute på äventyr?

En ny studie avslöjar några av våra jamande husdjurs favoritsysslor.

– Vill man ha ett rikt fågelliv så bör man hålla katterna inne, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

Amerikanska forskare har kartlagt katternas liv. Med hjälp av kameror som de utrustat katterna med har de tagit reda på vad våra husdjur egentligen gör när de är utomhus.

Katter i USA dödar 4 miljarder djur

Studien, som är ett samarbete mellan National Geographic och University of Georgia, visar hur katterna utsätter både sig själva och andra djur för fara.

30 procent av alla huskatter i USA dödar när de är ute på äventyr. I snitt lyckas de fånga två djur varje vecka.

Tillsammans med vildkatterna har de ihjäl 4 miljarder djur varje år. 500 miljoner av dessa djur är fåglar.

– Resultatet var verkligen överraskande, om inte skrämmande, säger Kerrie Anne Loyd, forskare vid University of Georgia, till Chattanoogan.com.

"Liten del"

Enligt Sveriges Radio fångas upp mot 16 miljoner småfåglar varje år av svenska katter. Anders Wirdheim, ornitolog och fågelskådare på Sveriges ornitologiska förening, menar att katterna trots det inte har någon betydelse för fågelpopulationen i hela Sverige.

– Ser vi till den totala mängden så är det en ganska liten del. Däremot vet vi att det i vissa områden är värre och att det kan relateras till att det området är tätt på katter. Vill man ha ett rikt fågelliv så bör man hålla katterna inne. Katten kan ha betydelse för det snabba försvinnandet av vissa arter, säger Anders Wirdheim till Aftonbladet.

"Påverkat fågellivet längs våra kuster"

Han ser också ett problem i att fler och fler fritidsboenden i Sverige övergår till permanenta boenden.

– Det har gjort att det vid till exempel strandområden där det tidigare inte fanns katter nu finns katter året om. I viss mån har det påverkat fågellivet längs våra kuster. Naturreservat gäller ju inte katterna, de traskar in och tar djur som vi lägger pengar på att skydda.

Fåglar som lever på marken ligger i riskzonen.

– Rödhaken och koltrasten är kraftigt utsatta, säger Anders Wirdheim.

✓ Här kan du titta på bilderna och filmklippen från den amerikanska studien