Röda Korset får fortsätta vårda torterade

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

Röda Korset får fortsätta att driva vården av torterade människor.

I dag körde förvaltningsdomstolen över Stockholms läns landsting totalt.

Att Röda Korset i 26 behandlat människor som traumatiserats svårt av tortyr var ingenting som Stockholms läns landsting tog hänsyn till då denna vård för några månader sedan blev föremål för upphandling.

Det privata alternativet Weminds vann, trots att landstinget gav Röda Korset högre kvalitetspoäng.

Överklagades

Den enda rimliga förklaringen till att det sämre budet vann stavades pengar: Weminds var 263 000 kronor billigare. Inte så konstigt, då företaget ämnade driva verksamheten vidare med betydligt färre experter än vad som finns på Röda Korsets avlöningslista.

Den märkliga upphandlingen överklagades och för ett par timmar sedan meddelade förvaltningsrätten i Stockholm sitt beslut.

Ett beslut där majoriteten i Hälso- och sjukvårdsnämnden, ledd av landstingsrådet Filippa Reinfeldt, får sig en ordentlig knäpp på näsan.

Verksamheten räddas

Juristerna påpekar att politikerna i sitt underlag till upphandlingen ställde det rimliga kravet att de aktörer som ställer upp i tävlingen ska ha erfarenhet av vård av torterade människor. Som bevis skulle en förteckning över de viktigaste uppdragen de senaste tre åren följa med anbudet.

Men några sådana bevis presenterade inte Weminds.

Förvaltningsrätten har bestämt att politikerna måste göra en ny utvärdering av anbuden - en utvärdering där Weminds anbud över huvud taget inte får ingå.

Det innebär i praktiken att Röda Korsets verksamhet räddas.

Publicerad: