Nyheter

Här häcklas Merkel – i nazistklädsel

Av: 

Nina Svanberg

Den grekiska tidningen Demokratis framsida.

Foto: www.dimokratianews.gr

NYHETER

De krisdrabbade grekerna hånar Angela Merkel.

Det är inte första gången – och såren går djupare än till eurokrisen.

– Det finns en uppdämd grekisk vrede gentemot Tyskland, säger journalisten Alexandra Pascalidou.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får grekerna att se rött.

Nidbilden av Merkel i nazikostym i en grekisk publikation är bara en i raden av symboler för grekernas missnöje med Tysklands involvering i Grekland.

Tysklandsflaggor har satts i brand på öppna gator och Angela Merkel avbildad i underkläder är andra exempel på den grekiska desperationen.

– Det finns en aversion mot Tyskland från andra världskriget. Under Tysklands ockupation av Grekland krossades landet. Tyskland tog hela guldreserven samtidigt som de tvingade till sig lån som de aldrig betalade tillbaka, säger journalisten Alexandra Pascalidou.

Drar paralleller till nazi-Tyskland

I går publicerade den lilla grekiska tidningen Demokrati ett bildkollage på Angela Merkel iförd nazistuniform på framsidan. Intill bilden på förstasidan står det Dachau! med stora bokstäver. Dachau var det första koncentrationslägret som öppnades i Tyskland på 1930-talet. På förstasidan står det också ”Memorandum macht frei”. Med Memorandum syftar man på överenskommelsen mellan den grekiska regeringen och dess långivare.

– Det finns en uppdämd grekisk vrede mot trojkan IMF, ECB och EU, som många greker känner har ockuperat landet. De upplever att Grekland blivit en skuldsatt koloni och att det är Angela Merkel som styr den tyska hegemonin i landet. Det grekiska folket, framför allt arbetarna, som inte kunde delta i korruptionen som eliten kunde göra, får betala ett väldigt högt pris, säger journalisten Alexandra Pascalidou.

Ett land i kris reagerar

Chocksänkta löner och pensioner har framför allt slagit mot landets mindre bemedlade.

– På bara ett år finns en massarbetslöshet som tvingar tiotusentals greker i asyl, som tvingat människor ut på gatan, till soppkök. Det har gett massprotester och motreaktioner. Tillsättningen av den grekiska regeringen har inte skett demokratiskt. Regeringen anses istället handplockad av Merkel själv, säger Pascalidou.

Tilltaget med hånbilderna av Merkel fördöms av Alexandra Pascalidou.

– Personligen tycker jag att det är väldigt hårddragna paralleller med Angela Merkel som nazist eller i underkläder men det ligger ändå något i det.

”Inte värdigt”

– Det är förkastligt. Jag kan förstå att man är arg över att man inte längre upplever sig leva i en demokrati och därför känner vanmakt. Men det är inte rätt eller värdigt att avbilda Merkel som nazist eller i underkläderna.

Det är långt till en lösning, tror Alexandra Pascalidou.

Hon har nyligen gjort dokumentären "Vad är det för fel på grekerna" och intervjuar där greker i alla samhällsklasser.

– Det är en nation i djup depression. Alla mina vänner är så djupt deprimerande, även de som inte fått sina liv krossade i spillror. De vågar inte åka på semester, vågar inte röra sig på gatorna och bävar ständigt över vad som händer. Det är ett förlamat land och kanske bör man överväga om det bästa kanske är att helt enkelt gå bankrutt.

– Grekerna vill ha sina lån avskrivna och att Tyskland betalar tillbaka sin skuld sedan andra världskriget. Allt fler upplever att EU gillrat en fälla istället för att hjälpa landet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: