Nyheter

Lagen som kan stoppa Facebook och Youtube

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Omdiskuterad lag i USA hotar frihet på internet

En ny tuff internetlag diskuteras hetsigt i USA.

Lagen ska skydda upphovsrätten – men motståndare jämför med nätcensur i Kina.

Sen tidigare har Facebook, Twitter och Youtube protesterat mot lagen.

Den kontroversiella lagen har i två versioner presenterats i både USA:s representanthus och senat och kan inom kort bli verklighet.

Lagen skulle ge amerikanske myndigheter rätt att stänga ner hemsidor vid blotta misstanken på att man hjälpt till att sprida upphovsrättsskyddat material.

Det gör innebär exempelvis att både den som lagt upp ett Youtubeklipp och själva mellanledet Youtube kan straffas, skriver TT.

IT-jättar protesterar

Lagen får fullt stöd av film- och skivindustrin som hoppas att olaglig nedladdning av deras produkter ska kunna stoppas. Bland politiker är stödet också brett för lagförslaget.

Kritiker hävdar däremot att lagen är allt för omfattande – och kan stoppa sidor som Youtube och Facebook om upphovsrättsskyddat material finns där, uppger AFP.

Det har också fått de amerikanska nätjättarna att agera.

I ett brev till amerikanska politiker har företag som Google, Facebook, Yahoo och Youtube för en dryg vecka gått samman och krävt att lägen ändras.

Man ger ett stöd till en lagstiftning som skulle kunna stoppa ”oseriösa” hemsidor som säljer illegala DVD-filmer och skivor eller uppmuntrar till illegal nedladdning, men påpekar att lagen i dess nuvarande utformning skulle skada seriösa internetföretag.

”Vi är oroliga att dessa åtgärder utgör en fara för vår industris fina historia av innovation och jobbskapande, såväl som vårt lands internetsäkerhet”, skriver IT-jättarna.

Gagnar USA

Lamar Smith, ordförande för representanthusets justitieutskott, menar däremot att lagen gör att förtjänsten från amerikanska innovationer går till amerikanska upphovsmän.

– Lagen hindrar nättjuvar från att sälja förfalskade produkter i USA, ger ett större internationellt skydd för upphovsrättsskyddat material och skyddar amerikanska konsumenter från farliga förfalskade produkter, säger han enligt AFP.

Fotnot: De företag som i ett öppet brev protesterade mot lagen var Youtube, Facebook, Google, Twitter, Yahoo, AOL, Ebay, Linkedin, Mozilla och Zynga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: