Han ångrar tre saker

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Håkan Juholt om krisen, avhoppet och framtiden

Håkan Juholt.
Foto: JENS L'ESTRADE/SCANPIX
Håkan Juholt.

OSKARSHAMN/STOCKHOLM. Bara ett par timmar innan han avgick bjöd Håkan Juholt in sin lokaltidning för en sista intervju.

Där berättar han exklusivt om sina 302 dagar som partiledare.

– Vi har tappat nästan hälften av våra sympatisörer, säger han till Östran/Nyheterna.

Östran i dag måndag.

I fredags kallade Håkan Juholt Sveriges samlade presskår till sin hemstad Oskarshamn. Men svarade inte på några frågor.

På lördagen meddelade Håkan Juholt sin avgång och försvann omedelbart från offentligheten.

Men han gjorde en enda intervju – bara ett par timmar före beskedet. På tv:n i Juholts villa rullade Monty Python och utanför stod journalister.

Är frustrerad

Samtidigt talade han ut om sina 302 dagar som S-ledare exklusivt för en tidigare kollega på tidningen Östran/Nyheterna.

I intervjun som publiceras i dag berättar en partilojal Håkan Juholt att han avgår av egen vilja. Han beskriver sin känsla att han sviker dem som har ställt sina förhoppningar till honom och han känner sig frustrerad över partiets dåliga prestationer.

Han talar om krisen men förnekar att partiet är splittrat efter hans avgång.

– Vi har tappat nästan hälften av våra sympatisörer. Det återspeglar inte stödet för partiet. Flera anser sig vara socialdemokrater. Men man tycker att vi underpresterar. Man tycker att jag underpresterar, att partiet gör det. Det framtvingar förstås en speciell stämning i partiet. Men det är inte splittring, säger Håkan Juholt till Östran/Nyheterna.

Hans eget fel

Enligt Juholt har det inte funnits några krav från verkställande utskottet på att han ska avgå.

Orsaken till avgången är enligt honom att han inte kan återvinna allmänhetens stöd. Och felet är bara hans eget – ingen annan är ansvarig och ingen i partiet har varit ”på jakt efter honom”.

Också Sven-Erik Österberg får hans förtroende, ordföranden för partidistriktet Västmanland som mitt under mötena som skulle avgöra Juholts framtid krävde hans avgång.

Juholt säger att han ska göra allt han kan för att hjälpa partiet. Han ger i intervjun sitt fulla stöd till den som ska ta över.

Vem det blir har Håkan Juholt ”inga som helst tankar på”.

Juholt säger att han är stolt för att ha stått upp för ett politiskt budskap, att han ifrågasatte utvecklingen där människor har blivit kunder och inte medborgare.

I intervjun framgår också att det bara är tre saker han ångrar. Att han inte satte upp en egen stab som kunde ge honom den stabilitet han behövde innan krisen blåste upp i höstas.

Att han så kraftfullt försvarade beslutet att bojkotta debatten där han vägrade paras ihop med Sverigedemokraterna. Och att han inte snabbt löste problemet att han tog ut dubbelt så mycket hyresersättning jämfört med vad han hade rätt till.

Är tjänstledig

– Det är klart att jag livet ut kommer förbanna att inte vi eller jag tog tag i det direkt. Det var en klantig hantering. Det kommer jag alltid att tänka på. Herregud, vad hade hänt, hur hade historien skrivits om jag sett till att vi fått klara besked, säger Håkan Juholt till Östran.

Vad han ska göra nu säger han att han inte hunnit tänka på timmarna innan han skulle meddela sin avgång.

– Jag är riksdagsledamot för Kalmar län. Jag har inte funderat på vad jag ska göra. Jag brukar mycket sällan vara sysslolös. Det jag ska göra hoppas jag blir något som den nya ledningen har nytta av. Den som kommer efter mig ska veta att jag finns där för henne eller honom om man vill använda mig (...) Att vara ordförande för Socialdemokraterna är alldeles speciellt. Att vara avgången ordförande för Socialdemokraterna är nästan ett ännu större ansvar, säger Håkan Juholt till Östran/Nyheterna.

Håkan Juholt har varit tjänstledig från just Östran/Nyheterna sedan han valdes in i riksdagen 1994.

Publicerad: