Nyheter

”Veteranerna hade fått nog”

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

När de tryckte på insåg Juholt att spelet var slut

När partiveteranerna fick nog var Håkan Juholt historia.

Aftonbladet kan i dag avslöja att det var på S-veteranernas mandat som förre finansministern Pär Nuder gick in på partitoppens möte i förrgår.

– Partiets läge är inte bara Håkan Juholts fel. Hela VU får ta sitt ansvar, säger nestorn Thage G. Peterson, 78.

”VARIT OROLIGA” Enligt uppgifter till Aftonbladet gick både Thage G. Peterson och Ingvar Carlsson in och tryckte på för Håkan Juholts avgång, båda tunga namn som dragit sig tillbaka från politiken. ”Telefonerna har gått varma. Det är äldre som varit oroliga och pratat om vad man ska göra åt situationen”, säger Thage G. Peterson.
”VARIT OROLIGA” Enligt uppgifter till Aftonbladet gick både Thage G. Peterson och Ingvar Carlsson in och tryckte på för Håkan Juholts avgång, båda tunga namn som dragit sig tillbaka från politiken. ”Telefonerna har gått varma. Det är äldre som varit oroliga och pratat om vad man ska göra åt situationen”, säger Thage G. Peterson.

Som Aftonbladet kunde avslöja i går spelade Pär Nuder en avgörande roll

i dramat på Socialdemokraternas partihögkvarter

i Stockholm i fredags. Men han agerade inte ensam.

I ryggen hade han krav från en rad högt uppsatta och mycket erfarna veteraner i partiet. De har haft många och långa uppdrag och dessutom gjort sig kända för sin lojalitet.

”Har gått varma”

Enligt uppgift till Aftonbladet var det när de fick nog som Håkan Juholt slutligen insåg att det var slut.

Thage G. Peterson är en av partiets verkliga veteraner. Statsråd i många år, talman, statssekreterare på statsrådsberedningen, hans meritlista är mycket diger:

– Att det skulle vara organiserat känner jag inte till. Men jag utesluter det inte, säger han.

– Jag känner till att det pågår diskussioner och att telefonerna har gått varma. Det är äldre som varit oroliga och pratat om vad man ska göra åt situationen. Till exempel Ingvar Carlsson och jag har pratat ganska ofta.

Finns i nätverket

Just Ingvar Carlsson, 77, tidigare S-ledare och statsminister, är mån om att aldrig lägga sig i sina efterträdares arbete. Men nu uppger källor för Aftonbladet att han finns i nätverket som tryckte på för att få ordning och reda.

Det som ska ha fått veteranernas bägare att rinna över var att två distrikt på fredagen öppet gick ut och krävde partiledarens avgång mitt under pågående VU-möte – samtidigt som rapporter läckte ut om totala låsningar mellan ledamöterna inne på sammanträdet.

Att distrikten uttalar misstroende mot sittande ordförande är mycket ovanligt. Normalt är man lojal utåt, till dess att partiledaren har lämnat. Att fälla en ordförande utan en plan för fortsättningen skulle kunna hota hela partiet. Misstroendet och låsningarna mellan dem som ville peta Juholt och dem som ville ha honom kvar riskerade att sarga S för all framtid.

Tog sig in bakdörren

Pär Nuder, som var partiets önskekandidat för ett år sedan, ska stå i nära kontakt med de gamla trotjänarna. Därför fick han uppdraget att lösa knutarna på Sveavägen 68. Att han också har en mycket god relation till såväl Juholt som partisekreteraren Carin Jämtin sågs som ett extra plus.

På eftermiddagen tog han sig in via bakdörren och tog hissen till sjunde våningen där mötet pågick. I en och en halv timme satt han sedan med Håkan Juholt. Han övertygade partiledaren om att han inte hade något annat val än att avgå, för partiets bästa.

Styr genom Jämtin

Och han hjälpte också sin vän att formulera talet på gårdagens presskonferens. Strax efter klockan fyra lämnade han partihögkvarteret.

Enligt uppgift till Aftonbladet är det nu i praktiken partiveteranerna som styr S, med hjälp av Carin Jämtin. De har lovat att bistå med sin kunskap och kan också tänka sig att ta uppdrag i jakten på en ny partiledare. Ingvar Carlsson sägs bland annat vara aktuell som valberedningens ordförande.

”VU är ansvarigt”

Aftonbladet har sökt honom, men han vill inte ge några kommentarer nu. Veteranerna sägs poängtera att nästa partiledare måste hämtas ur en annan krets än den som fällde Juholt och att det måste vara en som kan ena partiet igen. Därmed kan chanserna kraftigt ha minskat för personer som Sven-Erik Österberg, Thomas Östros och Mikael Damberg.

Thage G. Peterson anser att hela verkställande utskottet, VU, har ett ansvar.

– VU är ansvarigt för att man låtit den här utvecklingen gå så här långt, säger han.

Vem han och hans vänner vill se som nästa partiledare vill han inte gå in på.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert: